30.09.2010. / 08:46

Autor: Hina

Horvat: Hrvatska mora postati energetski neovisna i to uskoro

Član Uprave HEP-a Damir Pečvarac predstavio je srednjoročni plan razvoja proizvodnih postrojenja HEP Grupe pri čemu je istaknuo da do 2020. godine treba ostvariti ukupnu snagu postrojenja 4200 - 4600 megavata (MW)

Hrvatskoj nedostaje elektranaHrvatskoj nedostaje elektranaIzgradnja novih proizvodnih, prijenosnih i skladišnih energetskih postrojenja je nužnost jer Hrvatska trenutačno nije energetski neovisna, ali to uskoro mora postati, istaknuo je ravnatelj Uprave za energetiku u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Darko Horvat na jučer otvorenom 9. međunarodnom znanstveno-stručnom savjetovanju Energetska i procesna postrojenja i 4. međunarodnom forumu o obnovljivim izvorima energije.

Ti se skupovi od 29. rujna do 1. listopada održavaju u Dubrovniku u organizaciji tvrtke Energetika marketing, a ove su godine okupili gotovo 250 sudionika.

Prvi dan skupa razgovaralo se i o energetskom gospodarstvu i razvojnim energetskim projektima, a Horvat je naglasio da će se daljnji razvoj hrvatske energetike odvijati u skladu s usvojenom Strategijom energetskog razvoja, ali i tzv. trećim energetskim paketom EU.

Član Uprave HEP-a Damir Pečvarac predstavio je srednjoročni plan razvoja proizvodnih postrojenja HEP Grupe pri čemu je istaknuo da do 2020. godine treba ostvariti ukupnu snagu postrojenja 4200 - 4600 megavata (MW).

Kao najvažnije objekte u tom planu izdvojio je izgradnju, odnosno proširenje hidroelektrana na Lici i Gackoj, izgradnju hidroelektrana na Savi oko Zagreba, potom na Dravi (Molve 1 i 2) te hidroelektrana Dubrovnik 2 i Ombla (kao dio šireg projekta osiguravanja opskrbe Dubrovnika što uključuje i dalekovode i trafostanice), izgradnju bloka C u termoelektrani Sisak i termoelektrane na biomasu u Velikoj Gorici. Ze bi projekte, kako je rečeno, HEP mogao ostvariti sam ili pak u suradnji s partnerima.

Govoreći o razvoju hrvatskog plinskog transportnog sustava do 2014. godine, direktor Sektora razvoja Plinacroa Goran Frančić je posebice izdvojio interkonekciju s mađarskim plinskim sustavom te plinovodni sustav Like i Dalmacije.

Pomoćnica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Marija Šćulac Domac izdvojila je nekoliko projekta koji se provode - poticanje primjene obnovljivih izvora u više županija, ugradnje razdjelnika topline u sustave centralnog grijanja stambenih zgrada i ugradnje fotonaponskih sustava u ruralna područja oko Kijeva, Benkovca i u Šibensko-kninskoj županiji.

Direktor Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE) Leo Prelec pokazao je načine za ubrzavanje razvoja projekata primjene obnovljivih izvora i kogeneracije.

Na konferenciji za novinare Prelec je istaknuo kako sustav poticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i kogeneracije postoji od 2007. godine, a njime su uspostavljeni iznimno povoljni uvjeti poticanja. Međutim, ističe kako su planovi bili vrlo ambiciozni, ali kasne jednu do dvije godine, što se najbolje očituje po tome što je do sada sklopljeno svega 30 ugovora o poticanju s HROTE-om.

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika