30.09.2010. / 12:11

Autor: Nacional.hr

Kovačev: HBOR ove godine odobrio 551 kredit izvoznicima ukupne vrijednosti 3,8 milijardi kuna

Hrvatska banka za obnovu i razvitak je od 1997. godine izgradila sustav potpore izvoznicima u okviru kojeg ima 5 kreditnih programa namijenjenih isključivo izvoznicima (Priprema proizvodnje, Kredit kupcu/kupčevoj banci, Kredit dobavljača, Kredit ino-bankama i Izvoz IBRD), za potrebe izvoznika izdaje i izvozne bankarske garancije (ponudbene bankarske garancije, garancije za dobro izvršenje posla, garancije za povrat avansa i bankarske garancije za otklanjanje manjkavosti u garantnom roku)

Anton KovačevAnton KovačevU hotelu Westin u organizaciji Hrvatske banke za obnovu i razvitak održava se Međunarodna konferencija o poticanju izvoza. Konferencija je i ove godine okupila više od 240 izvoznika i svih onih koji sudjeluju u procesu stvaranja izvoznog proizvoda, a pozdravnim govorima su ju otvorili Jadranka Kosor, predsjednica Vlade RH-a i Anton Kovačev, predsjednik Uprave HBOR- a.

Konferencija je podijeljena u dva panela, u prvom pod nazivom „Izazovi novog desetljeća" sudjeluju Joaquín de la Herrán, izvršni direktor CESCE-a, Andreas Klasen, izvršni direktor Consortium Euler Hermes & PricewaterhouseCoopers, dr. Matthias Kollatz-Ahnen, potpredsjednik Europske investicijske banke, Andrew Skelton financijski direktor Ericsson Nikole Tesle, mr.sc. Borislav Škegro, direktor Quaestusa, dr. Marko Škreb, glavni ekonomist Privredne banke Zagreb te Vesna Trnokop-Tanta, potpredsjednica HGK za gospodarstvo, europske integracije i pitanje EU. U drugom panelu pod nazivom „Izvoznici govore o izvozu" sudjeluju Vesna Boinović-Grubić, članica Uprave KONČAR-Električna vozila d.d., prof.dr.sc. Zoran Jašić veleposlanik Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, Damir Kuštrak predsjednik Izvršnog odbora Hrvatske udruge poslodavaca, Tomislav Lučić izvršni potpredsjednik za financije i kontrolu u Agrokoru d.d., mr. sc, Đuro Popijač Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva te Zvonimir Viduka direktor Altproa d.o.o.

Hrvatska banka za obnovu i razvitak je od 1997. godine izgradila sustav potpore izvoznicima u okviru kojeg ima 5 kreditnih programa namijenjenih isključivo izvoznicima (Priprema proizvodnje, Kredit kupcu/kupčevoj banci, Kredit dobavljača, Kredit ino-bankama i Izvoz IBRD), za potrebe izvoznika izdaje i izvozne bankarske garancije (ponudbene bankarske garancije, garancije za dobro izvršenje posla, garancije za povrat avansa i bankarske garancije za otklanjanje manjkavosti u garantnom roku). Za potrebe osiguranja izvoznih poslova provodi kratkoročno osiguranje, osiguranje kredita dobavljača, osiguranje kredita za pripremu izvoza i osiguranje ulaganja u inozemstva. Osim spomenutih programa izvoznici koriste kreditna sredstva i po svim ostalim HBOR-ovim programima.

Od 1.1.2010.-31.8.2010. po svim kreditnim programima za izvoznike je odobren 551 kredit u iznosu od 3,8 milijardi kuna što predstavlja 70 posto ukupne kreditne aktivnosti HBOR-a u osam mjeseci 2010. koja je iznosila 5,4 milijarde kuna, a odobreno je 1.230 kredita

U 2009. godini po svim programima za izvoznike je odobreno 4,9 milijardi kuna kredita tj. 79 posto ukupne kreditne aktivnosti HBOR-a u 2009. godini. Po posebnim programima namijenjenim financiranju izvoza u što su uključeni i programi za potporu turizmu od 1.1.2010.-31.8.2010. odobreno je 425 kredita u iznosu od 3,3 milijarde kuna.

U 2009. po posebnim programima odobreno je 4,2 milijarde kuna. Najzastupljenije djelatnosti (po svim programima) su proizvodne djelatnosti - prehrambena industrija, kemijska industrija, farmaceutika, metalna i drvna industrija i td.

Od 1.1.2010.-31.8.2010. osigurano je izvoznih poslova u vrijednosti od preko 1,7 milijardi kuna što je povećanje od 9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U 2009. ukupno je osigurano 2,5 milijardi kuna izvoza

U osam mjeseci ove godine isplaćene su 4 odštete u iznosu od 511 tisuća kuna (Češka, Bosna i Hercegovina, Francuska i Poljska), a tijekom 2009. isplaćeno je 10 odšteta u iznosu od 2,7 milijuna kuna

HBOR je ovaj tjedan bio domaćin jesenskog sastanka Praškog kluba. U radu su sudjelovali predstavnici izvoznih agencija iz 25 zemalja. Na sastancima se razmjenjuju praktična znanja i iskustva iz područja osiguranja izvoza što je od velike koristi svim članovima kluba. Praški klub osnovan je 1993. na inicijativu Bernske unije, EBRD-a.,a članovi kluba su agencije koje su u statusu promatrača, odnosno novoosnovane agencije za osiguranje koje se pripremaju za članstvo u Bernsku uniju. HBOR je član kluba od 1999. Bernska unija je međunarodna organizacija osnovana 1934. s ciljem unapređenja poslovanja u međunarodnoj razmjeni. Broji 50 članica iz 41 zemlje.

Anton Kovačev, predsjednik Uprave HBOR-a ovom je priliko istakao: „Kao razvojna i izvozna banka i izvozna agencija Republike Hrvatske, HBOR je od osnutka svojim djelovanjem podupirao hrvatske poduzetnike u nastojanjima da ojačaju svoj položaj na međunarodnom tržištu. Kako izvozni poslovi zahtijevaju veliko znanje iz raznih područja, a posebno iz područja financija, HBOR-ovi stručnjaci stalno prate najnovija svjetska kretanja kako bi hrvatskim izvoznicima pružili cjelovitu uslugu i najpovoljnija rješenja prilagođena upravo njima, a najnoviji primjer stalnog unaprjeđivanja naše ponude je osnivanje HKO-a radi što kvalitetnijeg osiguranja izvoznih poslova od političkih i gospodarskih rizika. Mnogi hrvatski izvoznici su uvidjeli i iskoristili sve prednosti koje im HBOR pruža u poslovanju, a pozivamo i sve ostale da dođu i iskoriste naše usluge koje smo osmislili upravo za njih."

Vezane vijesti

Uspješno završena prva aukcija za Program razvoja gospodarstva

Uspješno završena prva aukcija za Program razvoja gospodarstva

U Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) predsjednik Uprave Anton Kovačev u nazočnosti ministra financija Slavka Linića predstavio je rezultate… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika