30.09.2010. / 12:14

Autor: Hina

Kosor: Izvoz u osam mjeseci porastao za 13,4 posto

"Vlada će i dalje svim snagama poticati izvozno gospodarstvo, gospodarstvo u cjelini, malo i srednje poduzetništvo i obrtništvo", kazala je

Jadranka KosorJadranka KosorPodaci Državnog zavoda za statistiku o hrvatskoj robnoj razmjeni u prvih osam mjeseci su ohrabrujući - izvoz je porastao za 13,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani, u zemlje EU izvoz je porastao za 14,8 posto, dok je uvoz iz tih zemalja smanjen za 9,3 posto, istaknula je premijerka Jadranka Kosor otvarajući danas 9. Međunarodnu konferenciju o poticanju izvoza.

Konferenciju organizira Hrvatska banka za obnovu i razvitak, a u Hotelu Westin okupila je oko 250 sudionika.

Premijerka Kosor okupljenim je izvoznicima poručila da će Vlada i nadalje osobitu pozornost u radu i provedbi programa gospodarskog oporavka posvetiti izvoznicima.

"Vlada će i dalje svim snagama poticati izvozno gospodarstvo, gospodarstvo u cjelini, malo i srednje poduzetništvo i obrtništvo", kazala je.

Istaknula je kako je kroz programe poticanja međunarodne konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, koje provodi Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, u prošloj i ovoj godini izdvojeno više od 62 milijuna kuna.

Sličan program priprema se i za sljedeće dvije godine, a obuhvatit će i nove mjere i potpore za poticanje izvozno orijentiranog gospodarstva, kazala je Kosor.

Istaknula je i kako će dubinska analiza hrvatskih izvoznih potencijala, izrađena u sklopu programa gospodarskog oporavka, biti dobra podloga za nove mjere Vlade.

Podsjetila je i kako je Vlada nedavno identificirala 30 velikih investicijskih projekata te pozvala sve potencijalne investitore, koji u tim projektima od energetike do turizma vide svoju šansu, da se uključe.

"Popis investicijskih projekata će biti i veći, ali učinit ćemo sve da to ne bude popis na papiru već da se što brže pretoče u stvarni život", kazala je.

Premijerka je također ponovila kako mjere iz programa gospodarskog oporavka treba do kraja i dosljedno provesti te kako se program u pravilu provodi zacrtanom dinamikom.

Vlada je donijela odluke o smanjenju neporeznih davanja, a identificirane su i najveće prepreke koje imaju poduzetnici i te će se prepreke, poručila je, uklanjati.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika