30.09.2010. / 12:39

Autor: Hina

Nakon čina otišla i odličja: Josipović oduzeo odlikovanja Branimiru Glavašu

U obrazloženju odluke se navodi da se odlikovanja Republike Hrvatske oduzimaju vezano uz presudu Vrhovnog suda RH kojom je Glavašu za kazneno djelo iz članka 120. stavka 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske izrečena kazna zatvora u trajanju od osam godina

Ivo JosipovićIvo JosipovićPredsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović na temelju hrvatskog Ustava i Zakona o odlikovanjima i priznanjima donio je odluku o oduzimanju odlikovanja Branimiru Glavašu zbog postupanja protivno pravnom poretku i moralnim zasadama u Republici Hrvatskoj.

Branimiru Glavašu oduzimaju se odlikovanja Republike Hrvatske: Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, Red kneza Domagoja s ogrlicom, Red bana Jelačića, Red Ante Starčevića, Red hrvatskog trolista, Spomenica domovinskog rata i Spomenica domovinske zahvalnosti.

U obrazloženju odluke se navodi da se odlikovanja Republike Hrvatske oduzimaju vezano uz presudu Vrhovnog suda RH kojom je Glavašu za kazneno djelo iz članka 120. stavka 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske izrečena kazna zatvora u trajanju od osam godina.

Odluka je donijeta 19. kolovoza ove godine, stupila je na snagu danom donošenja i objavljena je u Narodnim novinama broj 112 od 29. rujna ove godine.

Predsjednik Josipović 9. rujna ove godine oduzeo je čin general bojnika Branimiru Glavašu također vezano za presudu Vrhovnog suda RH kojom mu je za kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva izrečena kazna zatvora u trajanju od osam godina.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika