30.09.2010. / 18:31

Autor: Hina

EU i EP podupiru inicijativu za utvrđivanje žrtava ratova u bivšoj Jugoslaviji

Više stotina civilnih udruga, uključujući udruge ratnih veterana, skupine za ljudska prava, udruge logoraša itd. formirale su 2008. godine Koaliciju s ciljem uspostave takve regionalne komisije

Inicijativa civilnih udruga s prostora bivše Jugoslavije da se uspostavi zajednička komisija za utvrđivanje činjenica o svim žrtvama ratova od 1991. do 2001. godine dobila je snažnu potporu Europske komisije i Europskog parlamenta, istaknuli su u četvrtak u Bruxellesu pokretači te inicijative.

"Utvrđivanje činjenica preduvjet je za pomirenje i trajan mir", izjavila je na konferenciji za novinare Vesna Teršelič iz hrvatske udruge Documenta.

"Želimo prekinuti agoniju prebrojavanja žrtava i manipuliranje brojkama. Želimo da se doznaju i objave imena svih žrtava kako bi se i na taj način spriječilo revidiranje povijesti", rekla je Nataša Kandić iz beogradskog Fonda za humanitarno pravo.

Predstavnici više civilnih udruga predstavili su u Bruxellesu inicijativu za uspostavu regionalne komisije za traženje i utvrđivanje istine o ratnim zločinima i ostalim ozbiljnim povredama ljudskih prava u bivšoj Jugoslaviji, koju su nazvali Inicijativa za REKOM.

Vesna Teršelič je rekla kako je cilj da se regionalna komisija osnuje do 1. lipnja sljedeće godine. Bila bi osnovana međudržavnim sporazumom zemalja bivše Jugoslavije. To bi bila jedna komisija s uredima u svakoj od zemalja sudionica. U komisiju bi ušla po tri člana iz svake zemlje. Komisija bi trebala imati i nekakav vremenski mandat, a zasad se razmišlja da svoj posao obavi u roku od tri i pol do četiri godine.

Komisija bi proizvela izvješće s preciznim brojem i imenima žrtava, a utvrđene činjenice bile bi na raspolaganju za kasnija istraživanja.

Predstavnici Inicijative za REKOM su se u srijedu u Bruxellesu sastali s predstavnicima Europske komisije, a u četvrtak su u Europskom parlamentu sudjelovali u raspravi na pododboru za ljudska prava, zatim s članovima vanjskopolitičkog odbora, predstavnicima izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s Albanijom, BiH, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom te s predstavnicima Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Hrvatska. Predsjedatelj pododbora za ljudska prava Europskog parlamenta Eduard Kukan i direktor u Općoj upravi Europske komisije za proširenje Pierre Mirel istaknuli su da podupiru tu inicijativu.

Inicijativa je već dobila potporu predsjednika Hrvatske i Srbije Ive Josipovića i Borisa Tadića te crnogorskog parlamenta.

Više stotina civilnih udruga, uključujući udruge ratnih veterana, skupine za ljudska prava, udruge logoraša itd. formirale su 2008. godine Koaliciju s ciljem uspostave takve regionalne komisije.

Predstavnici inicijative ističu da oni ne nude alternativu za suđenja za ratna zločine koji se vode pred međunarodnim sudom u Haagu i pred nacionalnim sudovima u zemljama bivše Jugoslavije. "Mi podržavamo ta suđenja, ali mi želimo nešto više. Želimo da se pozornost s počinitelja okrene prema žrtvama kako bi se izgradila solidarnost i došlo do priznanja onoga što se dogodilo", rekla je Nataša Kandić.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika