30.09.2010. / 18:39

Autor: Hina

Oporba protiv Keruma: Mucalo nije izabran za intendanta splitskog HNK-a

Predsjednica vijeća Bečić danas je nakon prekida najavila da se sjednica nastavlja idući tjedan kako bi se pokušalo prebroditi sadašnje stanje u HNK jer će, po njezinim riječima, rad te ustanove biti onemogućen kad sutra istekne Štrljićev mandat

Željko Kerum pod udarom je splitske oporbe (Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL)Željko Kerum pod udarom je splitske oporbe (Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL)Sjednica splitskoga Gradsog vijeća zbog nedostatka kvoruma prekinuta je kasno popodne pošto su vijećnici SDP-a, HNS-a i HDZ-a napustili sjednicu jer se nisu složili s prijedlogom da se za v.d. intendanta Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Splitu imenuje Duško Mucalo.

Sjednici je nazočilo 22 od ukupno 25 vijećnika. Dva neovisna i jedan HSP-ov vijećnik napustili su sjednicu prije nego su to učinili SDP-ovi, HNS-ovi i HDZ-ovi vijećnici.

To je drugi put u zadnjih tjedan dana da se zbog nedostatka kvoruma prekida sjednica vijeća. Prije tjedan dana sjednica je prekinuta na početku također zbog odlaska vijećnika SDP-a, HNS-a, HDZ-a te dvaju neovisnih i jednog HSP-ova jer se nisu složili s prijedlogom predsjednice Nevenke Bečić (Hrvatska građanska stranka - HGS) da se da suglasnost za imenovanje ravnatelja DES-a Marija Meštrovića kojem zamjeraju da je odan gradonačelniku Željku Kerumu i njegovu HGS-u.

Prije današnjeg prekida obrazloženo je da je Mucalo predložen za v.d. intendanta najduže na godinu dana jer sutra, 1. listopada, istječe mandat ravnatelju HNK Milanu Štrljiću. Mucala je vijeće u lipnju ove godine izabralo za intendanta, ali je ministar kulture Božo Biškupić odbio dati suglasnost za tu odluku. Tada su u glasovanju za Mucalov izbor SDP-ovi, HNS-ovi i HDZ-ovi vijećnici napustili sjednicu, ali nisu ugrozili kvorum, za koji je potrebno najmanje 13 vijećnika, koliko ih je i glasovalo za Mucalov izbor.

Predsjednica vijeća Bečić danas je nakon prekida najavila da se sjednica nastavlja idući tjedan kako bi se pokušalo prebroditi sadašnje stanje u HNK jer će, po njezinim riječima, rad te ustanove biti onemogućen kad sutra istekne Štrljićev mandat.

"HNK će biti blokiran jer neće imati zakonskog zastupnika i potpisnika", navela je Bečić. Kritizirala je vijećnike koji su napuštanjem sjednice ugrozili kvorum, kazavši da se to pitanje moglo pozitivno riješiti. "Da je danas postojao kvorum i glasovanjem odbačen prijedlog o imenovanju Mucala za intendanta, ja bih već za danas popodne sazvala novu sjednicu na kojoj bi i oporba mogla predložiti kandidata za v.d. intendanta, o kojem bi se tada glasovalo i vjerojatno bi bio izabran", kazala je Bečić.

Gradonačelnik Kerum je izjavio kako je stanje u HNK loše, za što je optužio vijećnike koji su danas napustili sjednicu. Dodao je kako je nelogično da SDP, HNS i HDZ žele kao manjina vladati u vijeću u kojem HGS ima najviše vijećnika, 10. Dodao je da su ga oporbeni vijećnici danas vrijeđali u tijeku sjednice, posebice, kako je rekao, HDZ-ovi. "Dosad sam na takve uvrjede reagirao, ali ću ubuduće šutjeti i pokušati trpjeti provokacije", rekao je Kerum.

Vezane vijesti

73 uhićenja, prijave protiv 60 osoba

73 uhićenja, prijave protiv 60 osoba

Drugi Split Pride, u čijoj je povorci po procjenama policije bilo oko 700 ljudi, protekao je u najboljem redu bez incidenata, a privedene su 73… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 30.09.10. 20:07

Ja nisan ni čita ovu kolumnu do kraja al san siguran da ovi novinar ima nešto protiv našeg Keruma, čiji san ja jedan od najvećih navijača. MA on (Kerum) vam ima više šoldi od njija sviju i sve ih more kupit a ima i seku, koja je dvista posto naša. Moredu se oni svi okrenit na glavu al mi ćemo svi opet za njega glasat, jer on je naš, naša slika i prilika! Živija naš jedini i voljeni gradonačelnik Kerum!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika