01.10.2010. / 11:45

Autor: Deutsche Welle

Na dražbi u Velikoj Britaniji prodano 16 slika Adolfa Hitlera

Na dražbi u Velikoj Britaniji prodano je 16 slika Adolfa Hitlera, koje su nastale u vrijeme njegove pretežito bezusupješne umjetničke karijere. Akvareli su u prosjeku koštali po 8.000 funti

Adolf HitlerAdolf HitlerDražba je održana u zapadnoengleskom gradu Ludlowu. Ukupno 16 akvarela Adolfa Hitlera prodano je za ukupno 105.000 funti (oko 120.000 eura), potvrdio je Richard Westwood-Brookes iz aukcijske kuće Mullocks. Javna prodaja slika nacističkog vođe u posljednje je vrijeme bila predmet brojnih diskusija.

Kritičari dražbe tvrdili su da se prodajom njegovih umjetničkih djela nacistički diktator prikazuje bezazlenim - iako je pod njegovom vladavinom ubijeno nekoliko milijuna ljudi. Slike su nastale prije točno stotinu godina (oko 1910.) i prikazuju uglavnom pejzaže, scene iz života u Braunauu na Innu i okolici, odakle potječe Hitler.

Bezuspješni umjetnik

Diktator se u svojim mladim danima u Austriji pokušao etablirati kao umjetnik. Po navodima Westwood-Brookesa iz aukcijske kuće Mullocks, u svijetu se u ovom trenutku zna da postoji ok 4.000 djela koja je naslikao Adolf Hitler.

Djela koja su u četvrtak (30.9.) prodana na dražbi u Velikoj Britaniji (i koja je autor potpisao s "A. Hitler"), svojedobno je otkrio jedan odvjetnik - i to nakon što je kupio jedno imanje na sjeveru Austrije.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Ratni psihoprofil: Hitler je razvio "mesijanski kompleks"

Ratni psihoprofil: Hitler je razvio "mesijanski kompleks"

Adolf Hitler razvio je "mesijanski kompleks" tijekom Drugog svjetskog rata, navodi se u nedavno otkrivenom psihoprofilu njemačkog nacističkog vođe… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika