01.10.2010. / 12:45

Autor: Hina , Nacional.hr

Jovanović opet u Saboru nazvao HDZ kriminalnom organizacijom; HDZ traži njegovu ostavku

"Licemjerju ovog zastupnika (Jovanovića) nikad kraja", kazala je zastupnica HDZ-a Đurđica Sumrak, ocjenivši da SDP napadima na HDZ zapravo prikriva svoje afere, poput Daimlera

Željko Jovanović (Foto: Robert Anić/PIXSELL)Željko Jovanović (Foto: Robert Anić/PIXSELL)I jutrošnji nastavak saborskog zasjedanja obilježilo je međusobno optuživanje zastupnika SDP-a i HDZ-a koja je od te dvije stranke više ogrezla u korupciji, te koja je više ili manje demokratična.

U raspravi o prijedlogu izmjena Zakona o USKOK-u, zastupnik Željko Jovanović je u ime Kluba SDP-a ponovno optužio HDZ-ovu vlast kao kriminalnu, jer se, kako tvrdi, financirala nezakonitim izvlačenjem novca iz državnih tvrtki.

"Ako je aktualna vlast svoje političke kampanje financirala novcem koji je nelegalno uzimala, onda je to duboko nemoralna i kriminalna vlast i nadam se da se da će građani presuditi takvoj vlasti na izborima koji će biti što prije", rekao je Jovanović.

Izrazio je nadu da će i predložene zakonske izmjene - kojima se precizira nadležnost tzv. vertikale u USKOK-u kada je riječ o kaznenim djelima koje su počinili pripadnici zločinačkih organizacija te o kaznenom djelu korupcije - spriječiti takve pojave i omogućiti učinkovitiji rad policije i tužiteljstva (DORH i USKOK), bez pritiska politike.

Borba protiv korupcije započela 2000

"Ove su izmjene temelj da se spriječi da se iz državnih tvrtki u vrećama i kutijama u crnim BMW-ima novci nose u stranku", kazao je Jovanović.

Ocijenio je kako je stvarna borba protiv korupcije počela nakon izbora 2000., posebno osnivanjem USKOK-a 2001. "USKOK je bio prekretnica u borbi protiv korupcije, ali je trebalo proći sedam, osam, devet godina da postane učinkovit", dodao je zastupnik SDP-a Jovanović.

Zbogom dragi Saboru: Kako su podli SDP-ovci uništili dječačke iluzije šake bolesnika

Video: Jovanović i Matušić se zamalo potukli u 'Otvorenom' Dijane Čuljak Šelebaj

Jovanovićevo izlaganje izazvalo je burne reakcije iz HDZ-ovih klupa, kao i predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića, koji je SDP-ovca i sve ostale zastupnike savjetovao da odustanu od takvih kvalifikacija, jer, kazao je, "ima situacija kada bacite predmet pa se on vrati kao bumerang".

"Suzdržite se od kvalifikacija i pretvaranja sabornice u sudnicu", poručio je Bebić Jovanoviću.

"Licemjerju ovog zastupnika (Jovanovića) nikad kraja", kazala je zastupnica HDZ-a Đurđica Sumrak, ocjenivši da SDP napadima na HDZ zapravo prikriva svoje afere, poput Daimlera.

Naglasila je da je upravo aktualna Vlada proglasila nultu stopu tolerancije na korupciju, te je, tvrdi, ništa neće spriječiti u obračunu s korupcijom bez obzira na koga se odnosi.

Isto stajalište izrazio je i zastupnik HDZ-a Krunoslav Markovinović. "Ova vlast je omogućila učinkovitu borbu protiv kriminala i korupcije, a to je ono što vas boli, jer se očito blizu došlo aferama u Rijeci i SDP-u", poručio je Jovanoviću.

Njegovi stranački kolege Ivan Jarnjak i Krešimir Ćosić, opovrgli su Jovanovićevu tvrdnju da je demokracija u Hrvatskoj nastupila tek 2000., dolaskom SDP-a na vlast.

'Demokracija došla 1990.'

Jadranka Kosor s ministrom Ivanom ŠukeromJadranka Kosor s ministrom Ivanom Šukerom"Demokracija je u Hrvatsku ušla demokratskim promjenama 1990. godine, a u tim promjenama niste sudjelovali i nije vam nova Hrvatska bila dobrodošla. Demokracija nije nešto što sjedne i ostane, nego proces za koji se treba boriti", rekao je Jarnjak reagirajući na ocjene SDP-ovog zastupnika.

Ana Lovrin je u ime Kluba HDZ-a SDP-ovog zastupnika Jovanovića "prozvala" da položaj predsjednika Nacionalnog vijeća za praćenje borbe protiv korupcije koristi "u politikantske svrhe".

Ustvrdila je da je Jovanović u današnjem izlaganju citirao upravo one dijelove iz izvješća o radu tog tijela, na koje su članovi Vijeća iz reda vladajućih imali primjedbe.

"To su politikantske opservacije, kojima nije mjesto u izvješću, o tome kada je demokracija došla u Hrvatsku, o tome da se nešto u borbi protiv korupcije dogodilo izborom Ive Josipovića za predsjednika. Ni riječi o tome da je Akcijski plan borbe protiv korupcije donesen tek 2006., kao i prvi program s konkretnim mjerama i njihovim nositeljima, dok je 2003. donesen jedan program borbe protiv korupcije, ali bez mjera, bez popisa onih koji su zaduženi za njihovo provođenje i izvora financiranja", rekla je Lovrin.

I zastupnik HSS-a Stanko Grčić smatra da USKOK-ove istrage u posljednje vrijeme dokazuju da borba protiv korupcije nije samo deklarativna. "U tome treba podržati institucije, a ne politikantskim pričama onemogućavati njihovo djelovanje", rekao je Grčić, dodavši da Hrvatska zbog korupcije godišnje gubi šest milijardi kuna.

Zastupnica HNS-a Danica Hursa kazala je da će podržati zakonske izmjene, jer je riječ o podmjerilu u pregovaračkom poglavlju 23. Upozorila je, međutim, da je u saborskoj proceduri i prijedlog zakona o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem, te da su klubovi suglasni kako taj zakon neprimjereno intervenira u Zakon o USKOK-u te da bi neke odredbe tog zakona trebalo "prebaciti" u Zakon o USKOK-u.

Zato je predložila da o izmjenama i dopunama Zakona o USKOK-u Sabor ne glasuje danas, nego da se pričeka da Vlada problem riješi svojim amandmanom.

Izmjenama se Zakon o USKOK-u usklađuje s važećim Kaznenim zakonom, na način da se kazneno djelo prikrivanja protuzakonito dobivenog novca zamjenjuje odredbom 'pranje novca'.

Jovanović iznervirao HDZ-ovce

Ana LovrinAna LovrinDa je Jovanović opet iznervirao HDZ-ovce, vidjelo se nakon što je povodom njegove izjave danas dvoje članova te partije održalo izvanrednu konferenciju za novinare. Naime, klub HDZ-ovih saborskih zastupnika zatražio je danas od Jovanovića da podnese ostavku na tu dužnost, a saborsku oporbu pozvali su da na to mjesto izabere "nekog tko je manje politikantski nastrojen i tko je spreman za stvarnu borbu protiv korupcije".

"Jovanović bi to mjesto trebao prepustiti nekom iz oporbe tko je manje poltikantski nastrojen i tko je spreman stvarno se boriti protiv korupcije, jer tu dužnost ne može obnašati osoba s toliko predrasuda i toliko mržnje prema onima čiji bi rad trebala nadzirati", izjavila je HDZ-ova zastupnica i potpredsjednica Nacionalnog vijeća Ana Lovrin, na konferenciji za novinare u Saboru.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 01.10.10. 13:37

kradeze kriminalci kradezeovci kriminalci jel vam jasno ili da pojašnjavam?


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 01.10.10. 13:43

Ana se javlja,za vrijeme njenog mandata(Kao ministrica pravosudja) bilo je najcrnje doba,tada je cvjetao kriminal.Toliko o moralu te osobe.


registracija
30/6/10

petrus7, 01.10.10. 13:52

BANDA LOPOVSKA. JEBEM VAM MATER LOPOVSKU. POMRLI U NAJGORIM MUKAMA DABOGDA.


registracija
9/9/09

thor, 01.10.10. 14:03

istina je da SVI najveći hdz-ovi lopovi imaju u ormarima među prljavim gaćama skrivene stare partijske knjižice tamo još iz 80-tih! a i aktualne sdp-ove lopine pripadaju istoj toj skupini! zato SVE u paketu treba lijepo u rešt! to je sada već čisto sanitarno pitanje!


registracija
1/1/70

, 01.10.10. 14:40

Ako ADZe nije KRIMINALNA organizacija i to 16 godina,a kakva je onda? Opljackali drzavu,zaduzili drzavu,rasprodali drzavno srebro,stotine tisuca radnika izbacili na cestu...


registracija
31/1/10

STTony, 01.10.10. 14:40

Ana Lovrin, to je ona najsposobnija ministrica pravosuđa koja je ikad bila na toj poziciji u Hrvatskoj? :))


registracija
27/8/09

Lujo1, 01.10.10. 15:08

"Jovanović opet u Saboru nazvao HDZ kriminalnom organizacijom; HDZ traži njegovu ostavku" - budući da sve više i više ljudi misli isto hoće li hdz-j zatražiti i ostavku (na kaj?) svih koji tak misle?!
Kaj nebi bili bolje i praktičnije da hdz-ej da ostavku i ode u 3PM?!!!


registracija
27/8/09

Lujo1, 01.10.10. 15:09

ana lovrin - kaj to nije ona koja je sanaderu pomogla ukrasti onu viletinu?!


registracija
9/5/10

lolobrigita, 01.10.10. 15:26

Pa ima li ova Lovrin imalo srama,guda HDZ-ovska?Sanaderu je dala stan,kćeri sudačko mjesto i tko zna što je još uspjela u vrijeme svoje briljantne ministarske karijere.I ona ima obraza nekome nešto spočitavati.
Bando kriminalaca,prokleti izdajnici Hrvatske,neka vam sve što ste pokrali bude za lijekove u Lepoglavi.
Narod će vam suditi.Naprijed Bajiću,naprijed Uskok!
Ne dajte im disati.Bit će kako je pisala Zagorka da se zlo samo proždire.
I taj Daimler i tržnice nisu niti milijunti dio onoga što su popljačkali,a vole se time nabacivati jer su,kao,svi isti,svi kradu.


registracija
5/3/10

starimudrac, 01.10.10. 15:43

čovjeće, pa tko će im ostat ? ode i rončević, ode jubito, ode...pa ostat će im samo kunst ! sad se isplati učlanit, lopova nikad dosta-a posla se ima !!!!!!!!!!!!!!!


registracija
30/8/10

TonyP, 02.10.10. 04:00

Naprijed USKOK!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika