01.10.2010. / 12:59

Autor: Nacional.hr

Likovna grupa 'Biafra' izlaže u Klovićevim dvorima

Riječ je o izložbi likovne grupe koja se rodila spontano, kao skup talenata koji su tvrdokorno i pod svaku cijenu željeli misliti i raditi neovisno o sugestijama s bilo koje i s bilo čije strane

U Klovićevim dvorima će se u utorak, 5. listopada s početkom u 20 sati održati otvorenje izložbe likovne grupe 'Biafra'

Riječ je o izložbi likovne grupe koja se rodila spontano, kao skup talenata koji su tvrdokorno i pod svaku cijenu željeli misliti i raditi neovisno o sugestijama s bilo koje i s bilo čije strane.

Grupu su osnovali 1970. godine, u nedovršenim prostorijama studentskog doma Moša Pijade, popularno zvanom Biafra, mladi kipari Branko Bunić, Stjepan Gračan, Ratko Petrić i Miro Vuco, svjesno se suprotstavljajući postojećim likovnim, kulturnim i društvenim konvencijama. Njihov jasno izražen stav protiv svih aktualnih oblika apstraktne umjetnosti i uvjerenje da je umjetnost prije svega kritička djelatnost koja mora progovoriti o vlastitoj sredini i odnosima unutar nje, bit će predmet nesporazuma, polemika i radikalne podijeljenosti kritike, sljedećih desetak godina.

Članovi su se mijenjali: od Ivana Lesiaka, Zlatka Kauzlarića - Atača, Rudija Labaša, preko Emila Tanaya, Vlade Jakelića, Stanka Jančića i Ratka Janjića do Đurđice Zanoški Gudlin, a grupa se, u svom trajanju do 1978., profilirala unutar raspona od pop-arta do nove figuracije, dok je njezin radikalni realizam u egzistencijalnom smislu bio brutalan i surov i ne možemo ga promatrati izvan konteksta obnovljene figuracije u najširem smislu.

Na izložbi će biti prikazan izbor više od 100 djela koji će nam pokazati kako radovi Likovne grupe Biafra, nastali prije više od tri desetljeća, protekom vremena ne gube na aktualnosti.

Autorica izložbe je Jasmina Bavoljak.

Vezane vijesti

„Kako preživjeti rat“

„Kako preživjeti rat“

U povodu 70. obljetnice ustanka u Hrvatskom zagorju večeras je u Muzeju „Staro selo“ u Kumrovcu otvorena izložba „Kako preživjeti rat“. Autor izložbe… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika