01.10.2010. / 13:08

Autor: Hina

'Osoba s puno predrasuda i mržnje': HDZ traži Jovanovićevu ostavku

Zastupnik i glasnogovornik Kluba HDZ-a Frano Matušić kazao je da "teme poput afere riječke tržnice, gdje je očito da su Jovanovićevi prijatelji akteri u kriminalnoj raboti teškoj 50 milijuna eura, proizvode ljutnju, bijes i agresiju kod članova Partije, pa onda ne prezaju ni od toga da se pokušaju čak i fizički obračunati"

Željko JovanovićŽeljko JovanovićKlub HDZ-ovih saborskih zastupnika zatražio je danas od predsjednika Nacionalnog vijeća za suzbijanje korupcije Željka Jovanovića (SDP) da podnese ostavku na tu dužnost, a saborsku oporbu pozvali su da na to mjesto izabere "nekog tko je manje politikantski nastrojen i tko je spreman za stvarnu borbu protiv korupcije".

"Jovanović bi to mjesto trebao prepustiti nekom iz oporbe tko je manje poltikantski nastrojen i tko je spreman stvarno se boriti protiv korupcije, jer tu dužnost ne može obnašati osoba s toliko predrasuda i toliko mržnje prema onima čiji bi rad trebala nadzirati", izjavila je HDZ-ova zastupnica i potpredsjednica Nacionalnog vijeća Ana Lovrin, na konferenciji za novinare u Saboru.

Kao dokaz Jovanovićeve pristranosti Lovrin je navela njegovu izjavu da je HDZ "vrh kriminalne organizacije".

"To je predrasuda bez argumenta, a on bi morao objektivno nadzirati provedbu strategije i akcijskog plana i rad hrvatske vlade i institucija", rekla je Lovrin.

SDP-ovce je optužila za pritisak na pravosudne institucije i policiju, a kao primjer je navela ponašanje riječkih SDP-ovaca u aferi riječkih tržnica. "Kad se istraga približava nekome od članova i prijatelja SDP-a, tada se te institucije nazivaju pogrdnim imenima, prijeti im se tužbama za prekoračenje ovlasti, naziva ih se kukavicama i špijunčinama, a sve na presicama u nazočnosti predsjednika nacionalnoga vijeća", rekla je Lovrin.

Podsjetila je da je SDP-ovac Slavko Linić tada ustvrdio da se ravnatelj policije Oliver Grbić bavi progonom SDP-ovaca, da policija dobiva politički nalog da progoni SDP-ovce, te da su ministar i državni odvjetnik prekoračili svoje ovlasti.

Jovanoviću u grijeh Lovrin ubraja i činjenicu da na sjednicama Nacionalnog vijeća "nije problematizirao nijednu aferu vezanu za članove SDP-a, pa ni kad je izišlo na vidjelo da je kaznena prijava u odnosu na tržnice stajala u ladici državnoga odvjetnika do zastare, nakon čega je dotični državni odvjetnik i smijenjen".

Kazala je i da Jovanović nikad nije javno podupro rezultate i napore vlade u borbi protiv korupcije, a protumačila je da je to "zato što se boji da će dosljedne istrage jednog dana doći i do Rijeke i članova SDP-a"

Jovanović optužuje vladu Jadranke Kosor za nemoral, kriminal i korupcijuJovanović optužuje vladu Jadranke Kosor za nemoral, kriminal i korupcijuZastupnik i glasnogovornik Kluba HDZ-a Frano Matušić kazao je da "teme poput afere riječke tržnice, gdje je očito da su Jovanovićevi prijatelji akteri u kriminalnoj raboti teškoj 50 milijuna eura, proizvode ljutnju, bijes i agresiju kod članova Partije, pa onda ne prezaju ni od toga da se pokušaju čak i fizički obračunati".

Dio medija danas je izvijestio da je Jovanović nakon sinoćnje HTV-ove emisije "Otvoreno" pokušao fizički nasrnuti na Matušića, a Matušić je rekao kako se nije dogodilo ništa posebno. "Kad netko nije spreman na politički i intelektualni dvoboj, onda vjerojatno misli da je pokušaj fizičkog obračunavanja rješenje, ali nije došlo do kontakta, nemojte se zabrinjavati", objasnio je.

Jovanovićevo ponašanje nazvao je "neprimjerenim i ispod svake razine", a SDP-ovce optužio da govore samo o aferama koje se tiču HDZ-a, a istodobno izbjegavaju afere koje se tiču njihovih dužnosnika.

"Nakon što je Zoran Milanović javno rekao da se u SDP-u može slobodno okrenuti leđa svojim drugovima, očito je da SDP nije spreman na borbu protiv korupcije, jer da su oni na vlasti sasvim sigurno ove korupcijske afere koje su vezane uz članove SDP-a ne bi izašle pred javnost. Oni bi to nastojali suzbiti pod svaku cijenu i ne bi se institucije mogle baviti tim slučajevima, jer bi bile instruirane od strane predsjednika nacionalnog vijeća", rekao je.

"To je jasno i vidljivo iz njegova svakodnevnog ponašanja u Saboru. Čim se spomene neka njihova afera, nastoje i rukama i nogama zaustaviti istinu, ali više nije vrijeme 'zaustavite Reuters'", rekao je Matušić.

Na pitanje hoće li saboru predložiti Jovanovićevo razrješenje, HDZ-ovci su odgovorili da će pričekati reakciju predsjednika Nacionalnog vijeća i oporbe, koja u vijeću ima većinu.

"Moralan čovjek morao bi podnijeti ostavku. Naravno da opcija razrješenja stoji, kao i prijedlog samog Vijeća za razrješenje, ali ono je jedino radno tijelo Sabora u kojem oporba ima predsjednika i većinu članova", rekla je Lovrin

Novinare je zanimalo je li Ministarstvo pravosuđa, dok ga je vodila Ana Lovrin, sklapalo ugovore s Fimi mediom, a Lovrin je odgovorila da se ona ne sjeća takvih ugovora.

"Koliko se ja sjećam, nije, ali dvije godine i deset mjeseci je predugo da bi se čovjek sjećao svakog ugovora", objasnila je i dodala da su svi ugovori u Ministarstvu te da se tamo može provjeriti.

Jovanović: 'HDZ-ova vlast je duboko nemoralna i kriminalna'

Jedan od razloga zašto HDZ traži Jovanovićevu ostavku jesu i njegove današnje izjave u Saboru u kojima je ponovno napao vladajuću stranku te je još jednom ponovio kako smatra da je HDZ-ova vlast "duboko nemoralna i kriminalna"

"Ako je aktualna vlast svoje političke kampanje financirala novcem koji je nelegalno uzimala, onda je to duboko nemoralna i kriminalna vlast i nadam se da se da će građani presuditi takvoj vlasti na izborima koji će biti što prije", rekao je Jovanović.

Izrazio je nadu da će i predložene zakonske izmjene - kojima se precizira nadležnost tzv. vertikale u USKOK-u kada je riječ o kaznenim djelima koje su počinili pripadnici zločinačkih organizacija te o kaznenom djelu korupcije - spriječiti takve pojave i omogućiti učinkovitiji rad policije i tužiteljstva (DORH i USKOK), bez pritiska politike.

"Ove su izmjene temelj da se spriječi da se iz državnih tvrtki u vrećama i kutijama u crnim BMW-ima novci nose u stranku", kazao je Jovanović.

Ocijenio je kako je stvarna borba protiv korupcije počela nakon izbora 2000., posebno osnivanjem USKOK-a 2001. "USKOK je bio prekretnica u borbi protiv korupcije, ali je trebalo proći sedam, osam, devet godina da postane učinkovit", dodao je zastupnik SDP-a Jovanović.

Vezane vijesti

Pianigiani dao ostavku

Pianigiani dao ostavku

Simone Pianigiani dao je ostavku na dužnosti trenera Montepaschija, s kojim je u šest sezona provedenih u klubu osvojio jednako toliko naslova… Više

Komentari

registracija
5/3/10

starimudrac, 01.10.10. 13:46

nisu to predrasude. bile bi npr.da ja tvrdim da marsovci imaju krive noge, a još ih nisam vidio. jovanović, kao i svi mi , živi HDZov lopovluk, kriminal, bahatost, pljačku, ratno profiterstvo, ratne zločine itd. itd. to je istina a ne predrasuda.


registracija
30/6/10

petrus7, 01.10.10. 13:53

MUDRAC jedi govna. Ne umanjuj krađu Svojih KRADEZEOVACA. LOPOVI STE. Vaši su u zatvori a za ove dokažite. Da nešto možete dokazati oni bi mnogo prije završili u zatvoru.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika