01.10.2010. / 14:03

Autor: Hina

Mađarski predsjednik u Zagrebu: Europa s velikom nadom očekuje ulazak RH u EU

Zahvalivši Schmittu na potpori koju Mađarska pruža hrvatskim nastojanjima za ulazak u EU i nazvavši ga "velikim prijateljem Hrvatske", Josipović je izjavio da Hrvatska i Mađarska "imaju najbolje međususjedske odnose"

Pal Schmitt i Ivo Josipović (Foto: Željko Lukunić/PIXSELL)Pal Schmitt i Ivo Josipović (Foto: Željko Lukunić/PIXSELL)Cijela Europa s velikom nadom očekuje ulazak Hrvatske u EU koji će biti primjer za regiju i ispuniti nadom sve susjede, a Mađarska vjeruje da bi se pregovori Hrvatske s EU-om formalno mogli završiti tijekom njezina predsjedanja Unijom, izjavio je u petak u Zagrebu mađarski predsjednik Pal Schmitt.

"Sada već cijela Europa s velikom nadom očekuje vaš ulazak u Europsku uniju. Naime, pristupanje Hrvatske toj zajednici bit će primjer za cijelu regiju i to može ispuniti nadom sve susjede", rekao je Schmitt u izjavi za novinare nakon razgovora sa svojim domaćinom, hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem.

"Veliku nadu u nama pobuđuje ono što je Hrvatska učinila na ovom petogodišnjem putu pripreme ulaska u EU. Ja sam također izrazio nadu da se pregovori formalno mogu završiti za vrijeme mađarskog predsjedanja EU-om, na njegova dva velika summita koji će se održati u ožujku i u lipnju", istaknuo je Schmitt koji boravi u dvodnevnom službenom posjetu Zagrebu.

Zahvalivši Schmittu na potpori koju Mađarska pruža hrvatskim nastojanjima za ulazak u EU i nazvavši ga "velikim prijateljem Hrvatske", Josipović je izjavio da Hrvatska i Mađarska "imaju najbolje međususjedske odnose".

Kazao je da je svjestan da Hrvatska mora ispuniti one uvjete koji se od nje očekuju za ulazak u članstvo Unije, a to su reforme pravosuđa, javne uprave, borba protiv korupcije, suradnja s međunarodnim pravosuđem, ali i strukturalne reforme u gospodarstvu. Međutim, izrazio je uvjerenost da će Hrvatska na vrijeme zatvoriti sva poglavlja.

Josipović je rekao da je zadivljen ambicioznošću planova Mađarske za predstojeće predsjedanje EU-om te da je u njima našao i brojne teme "od vitalnog interesa za Hrvatsku".

Što se tiče borbe protiv korupcije, hrvatski predsjednik je rekao da je "najvažnije da politika neće i ne smije utjecati na pravosuđe".

Dvojica predsjednika također su razgovarala o nacionalnim manjinama, kulturnoj raznolikosti, regionalnoj suradnji kao i pitanjima razvoja.

"Podudarnost naših stajališta o razvojnim planovima ne samo naših zemalja nego i cijele Europske unije zaista je na vrlo visokoj razini", kazao je Josipović zahvalivši Schmittu na posjetu koji je još jednom potvrdio "sjajne odnose Hrvatske i Mađarske".

"Ovaj susret ne jača samo naše međusobno prijateljstvo već i prijateljstvo naših zemalja, 4,5 milijuna građana Hrvatske i 10 milijuna Mađara", rekao je Schmitt.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika