01.10.2010. / 16:30

Autor: Martina Čizmić

Washington Times: 'HDZ je Hrvatsku opljačkao za milijardu dolara, moraju odgovarati zbog toga'

"Varaju se jer misle da će članstvo u tom klubu preobraziti Hrvatsku u uspješnu zapadnu državu. Zagrebačka politička elita, i lijeva i desna, EU vide kao riješenje svih njihovih problema. Ali ona to nije", ističe Kuhner

Utamničeni Damir Polančec, premijerka Jadranka Kosor i njezin prethodnik Ivo Sanader (u danima slave bivšeg kancelara)Utamničeni Damir Polančec, premijerka Jadranka Kosor i njezin prethodnik Ivo Sanader (u danima slave bivšeg kancelara)Kolumnist Washington Timesa Jeffrey T. Kuher osvrnuo se u svojoj posljednjoj kolumni na Hrvatsku, odnosno stanje u hrvatskoj politici. Vijest o uhićenjima koja su se u posljednjih nekoliko mjeseci zaredala dotakla je i središte američke političke moći.

Tako Kuhner ističe kako je Hrvatska na raskršću, na pragu ulaska u Europsku uniju te se očekuje da će članicom postati sljedeće godine.

"Varaju se jer misle da će članstvo u tom klubu preobraziti Hrvatsku u uspješnu zapadnu državu. Zagrebačka politička elita, i lijeva i desna, EU vide kao riješenje svih njihovih problema. Ali ona to nije", ističe Kuhner.

Osvrće se na komunističku prošlost Hrvatske i štetu koju je Domovinski rat nanio hrvatskoj politici i gospodarstvu. Naglašava kako je neovisnost postignuta uz visoku cijenu.

"Balkansko podzemlje ukorijenilo se u Hrvatskoj, krijumčarenje oružja, droga i cigareta tijekom borbi. Mnogi su kriminalci ušli i u sfere politike. Mnogo je bivših komunista jednostavno zamijenilo crvenu zvijezdu šahovnicom. No, zadržali su svoj autoritet i korumpirane navike. Hrvatska je postala država puna nove kriminalne elite - čiji krakovi ulaze u sve pore društva", piše Kuhner.

Dotaknuo se i HDZ-a te njegovog bivšeg šefa Ive Sanadera. Tako piše da je "HDZ politički izraz gangsterske vladajuće elite". Dodaje kako je Sanader pod istragom zbog pronevjere, podmićivanja i korupcije.

"Visoko pozicionirani izvori unutar vlade, ali i izvan nje kažu da je Sanader zajedno sa svojim suradnicima iskorištavao javna dobra. Prikupili su velika privatna bogatstva, a sve nauštrb hrvatskih poreznih obveznika. HDZ-ova elita ukrala je ili izvukla oko milijardu dolara - groteskni iznos za tako malu naciju", piše kolumnist WT-a i dodaje kako bi Sanader morao odgovarati zbog toga.

Golema birokracija omogućava i moć

Osim toga, navodi Kuhner, HDZ odbija implementirati reforme koje bi pokrenule zaspalo hrvatsko gospodarstvo. "Zagreb i dalje koristi birokratsko korporativni model velikim javnim sektorom, opterećujućim porezima i kopliciranim propisima. A razlog je jednostavan. Stvaranje pravog slobodnog tržišta razbilo bi okove vladajuće klase nad narodom", pojašnjava i dodaje kako hrvatski političari svoju moć i bogatstvo temelje na ogromnoj birokraciji i zapošljavanju njima lojalnih radnika. Navodi i kako HDZ iako priča o pluralizmu i držanju slova zakona, zapravo koristi svoj utjecaj za nadzor nad medijima, gospodarstvom i tvrtkama.

Kako bi potkrijepio svoje tvrdnje navodi crnu statistiku. Nezaposlenost se popela na 18 posto, gospodarstvo bilježi pad, državni dug raste i prijeti budućnosti zemlje. Stranih investicija gotovo da nema, a oni koji su i pokušali bježe glavom bez obzira. Razdor između bogatih i siromašnih iz dana u dan postaje sve veći, dok je srednja klasa gotovo izumrla.

No, da nije sve tako crno kao što se čini govori optimističan ton u kojem Kuhner završava svoj tekst.

"Hvatska demokracija ima potencijal da postane Švicarska ili točnije Austrija. Ima talentirano, inovativno i inteligentno stanovništvo. Prirodne ljepote i predivnu Jadransku obalu koju ju već čine turističkom mekom. Njeni mediji mogu biti živahni, natjecateljski i poticajni - kada bi bili bez političkih pritisaka.

No Hrvatska nikad neće postići svoj potencijal ili civiliziranu budućnost dok ne razriješi s korupcijom. Njen gangsterski režim ne samo da ometa razvoj zemlje, nego i crpi dragocjenu energiju i bogatstvo. Brojni obrazovani i vješti Hrvati emigriraju, a odljev mozgova opterećuje potencijalni kapital", piše Kuhner.

Na kraju ističe.

"Mnoge države imaju mafiju. No u Hrvatskoj, mafija ima državu. Dok to ne bude prepoznato i razriješeno, nastaviti će se bezizlazno poniranje u gospodarsku rupu bez dna. I nema tih europskih poticaja koji to mogu promijeniti", upozorava na kraju Kuhner.

Komentari

registracija
30/6/10

petrus7, 01.10.10. 16:47

Ma nije moguće!!! LOPOVI MRŠ.


registracija
5/3/10

starimudrac, 01.10.10. 16:58

oni bi i više, samo mi nemamo više. zato učestalo idu u ameriku. tamo ima više love !


registracija
5/3/10

starimudrac, 01.10.10. 17:11

američki novinar je fulao u osnovi : nisu komunisti zamjenili zvijezdu šahovnicom pa proglasili državu i nastavili pljačkati. komunistički otpad koji je davno prije 90ih izbačen zbog lopovluka a ne hrvatstva, pokrenuo je temu samostalnostii uz pomoć ostalih političkih stranaka, širokih narodnih masa, ali mora se reći i uz pomoć organa sigurnosti bivše juge. država je stvorena, ostale političke stranke i narod su isključeni iz vođenja države, HDZ je vodio tako kako vidimo da je vodio. nakon 20god. dužni smo 13000$ po glavi. kad je ona omražena juga propala dug je bio 1000$ po glavi i hrvatska je svoj otplatila još u vrijeme rata.


registracija
27/7/09

columbo, 01.10.10. 18:01

Fuj koje li sramote. I ne samo sto se osjecam pokradenim i prevarenim, unistenim i totalno osiromasenim, nego se moram jos i sramiti sto sam Hrvat, u ime mafije u drzavnom vrhu.


registracija
1/1/70

, 01.10.10. 18:09

Dosta je raci ADZe i "domoljub" ,od te pogane rijeci covjeku se crijeva okrecu u utrobi od muke.


registracija
30/6/10

petrus7, 01.10.10. 19:20

Meni nije jasno zašto su oni veći Hrvati od mene. Ja znam da nisu. I jaca i Beban i Lički medvjed su bili veliki komunisti prije rata. I svi su došli u KRADEZE samo zbog jedne stvari. Da kradu. Ja bi ih sve objesio na trgu kao zastrašujući primjer. Ne bi više nitko krao.


registracija
23/8/09

xaron, 01.10.10. 20:14

Sve stoji, ali samo neznam kako taj Sanader dobi mjesto predavaca na Columbiji. Poznato je da se ta
mjesta daju "zasluznim" saradnicima USA vlade
( Vesna Pusic, Ejup Ganic -BH....). Sanader je svakako zasluzan za nas ulazak u NATO, samo neznamo koliko jos tih "zasluga" nije otkriveno.
Jedna od najvecih je i organiziranje sudjenja Fikretu Abdicu za ratne zlocine u Bosni (???).Posto
smo isporucili nase ( i Hrvatske iz Bosne ) generale Hagu mi smo organizirali sudjenje Bosanskom muslimanu za ratne zlocine u Bosni ?
Ameri su htjeli po svaku cijenu Abdica skloniti sa
politicke scene, ali kako Haski sud nije htjeo da cuje za to sudjenje ( nikakvi dokazi ), oni su preko Sanadera organizirali sudjenje Abdicu u Hrvatskoj, sto je bez presedana. Ima toga jos, te ovom nasem
kaosu ima i prstiju sa strane.


registracija
7/9/07

Vinogradar, 01.10.10. 21:46

HDZ opljačkao Hrvatsku samo milijardu dolara????!!!!!

Ovaj novinar ne bi smio KAD SE NAPIJE voziti auto ni pisati za Washington Times.

Nek piše za Večernji list kak Ivkošić.


registracija
30/8/10

DarkoUSA, 01.10.10. 21:53

Sanaderu Amerika vise nije sigurna poslije teksta u Washindton Post-u.Prvi korak do hapsenja je napravljen.Sada je na redu Bajic i eto Ive nazad


registracija
30/9/10

perokvrzica, 01.10.10. 22:16

Zamislite koliko je bio kapacitet, potencijal Hrvatske. Nakon strašnog rata, još strašnije pljačke i silovanja države od strane tzv. domoljuba i velikih Hrvata HDZ formata (sramite se đubrad jedna, da i vi premijerko i vi ministri, bando lopovska) još uvijek ima šanse od ove zemlje napraviti krasno mjesto za živjeti. Zamislite kako se već danas moglo lijepo živjeti u državi Hrvatskoj! Povijest ovo neće zaboraviti, nije neka utjeha ali eto.


registracija
3/9/10

mudroser, 01.10.10. 22:25

Hercegovci su nas doveli na rub. Nemojte zaboraviti ko je rekao da sve treba voditi 200 bogatih obitelji.
Susak sa kamarilom iz Hercegovine i tumorom optereceni starac.
Sada placamo. Ipak Jadranka je otvorila Pandorinu kutiju. Hvala joj.


registracija
7/9/07

Vinogradar, 01.10.10. 22:40

@mudroseru,
Zahvali joj ako u tu Pandorinu kutiju uleti i njen stan! Ostalo si dobro napisal.


registracija
27/8/09

Lujo1, 01.10.10. 22:52

Ovaj novinar je skroz neobavješten. Pa njegova CIA je u bečkom Kuriru objavila prije cca godinu dana kak samo sanader ima u Austriji cca 1.000.000.000,'00 (milijardu) eura. Mravak je svake godine svog mandata "zamračil" 2.500.000.000,00 (dvije i pol milijarde) eura na stavci "razno" (mogli ste čitti njegov telefonski interviju u kojem je rekel kak on nemre znati gde je potrošen tak sitan novac kak je 2,5 milijarda eura na stavci plana "razno". Tijekom 6 godišnjeg mandata to je (ak se ne varam) 2,5*6=15 milijardi eura (ne dolara nego eura), a gde su svi ostali kakti dropulička, kaljmet, milanović, hegrang i td. i td.
Baš je naivan ovaj novinar.
Da je zamračeno samo milijardu dolara (ne eura) to Hrvatska nebi ni priimjetila, ali zamračeno je cca 100.000.000.000,00 (sto milijardi) eura (ne dolara) i to je problem.
Pa samo hrvatski vanjski dug iznosi cca 45.000.000.000,00 (četrdesetpet milijardi) eura koji su svi pokradeni, a najmanje dva puta toliko iznosi količina novca i materijalnih dobara koji su pokradeni u RH, pa si mad računajte koliko je to!!!
Nema druge do toljage u ruke i pobiti sve koji su imali ikakve sveze sa "vladanjem", znači sve sazive Sabora i Vlada u tzv. slobodnoj i neovisnoj državi Hrvatskoj!!!


registracija
27/8/09

Lujo1, 01.10.10. 22:55

Ispričavam se (sve me ovo dovodi do ludila, pa fulam valute) - mravak je zamračival kune (ne eure) znači godišnje 2,5 milijardi kuna ili u svojem mandatu cca 15 milijardi kuna, odnosno cca 2 milijarde eura!!! (samo on)!!!


registracija
30/8/10

DarkoUSA, 02.10.10. 00:35

Novinar pogrijesio u tipkanju.Trebalo je da bude u mnozini.


registracija
30/8/10

TonyP, 02.10.10. 03:33

Uistinu dobra uzrecica...Mafija ima drzavu! Ne moze se svako pohvaliti s takvim uspjehom. Osim neke zemlje Latinske Amerike. Ne bi me cudilo da dobijemo i ostale karakteristike. Vec imamo sverc droge, korupciju, siromastvo. Iduce skretanje ide na desno, jos vise na desno. Ili se povjest nece ponoviti?


registracija
13/10/09

branimir, 02.10.10. 11:46

Sve je to, gospodine Kuhner, najvjerojatnije istina.
No, pitam vas i ostale 'napredne' građane USA i Europe: gdje ste bili kad je počeo rat u Hrvatskoj i Bosni? Na koji ste način štitili Hrvatsku i Bosnu ? Zar zabranom uvoza oružja za obranu zemlje? Vaša pomoć svodila se na žaljenje, pa na duboko žaljenje. Vaše licemjerstvo ohrabrilo je agresora JNA i Srbiju da učine ono što su učinili. Vaša su sramota i Vukovar i Srebrenica. I prestanite nam dijeliti lekcije - licemjeri bjelosvjetski.


registracija
17/4/10

insajder1, 03.10.10. 01:42

Pomogli Srbiji i JNA ?!?! Sta sve necu da cujem...
Da nisu priskocili u pomoc,odosmo svi u p.materinu :)) ,a sad Ameri teraju tamo na kulturan nacin,nisu pomogli jer nas vole,nego iz interesa..


registracija
17/10/07

Radmila, 03.10.10. 22:59

Zar smo zaboravili? Upozoreni smo da ce sve drzave nastale iz ex Jugoslavije ufatiti argentinski ili ti urugvajski.(?) sindrom. I ostvarilo se.


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 04.10.10. 15:57

Ima jos mjesta za kradju.Jaca je podigla broj "Branitelja"na 500.000,kako bi bilo da ih jos podigne na 750.000 ili jos bolje 1,000.000.I evo ti novih izdataka od par milijardi kuna,i novih glasaca za HDZ.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika