01.10.2010. / 17:06

Autor: Hina

HNB: Deficit tekućeg računa platne bilance u drugom kvartalu smanjen za 68 posto

Na smanjenje manjka tekućeg računa platne bilance ponajviše su utjecala kretanja na računu roba, odnosno smanjenje deficita na tom računu, a na što je upućivala i statistika robne razmjene za drugi kvartal ove godine s rastom izvoza, a padom uvoza

Željko RohatinskiŽeljko RohatinskiDeficit tekućeg računa platne bilance u drugom je tromjesečju ove godine iznosio 277,3 milijuna eura, što je smanjenje za 68,4 posto ili za 601,6 milijuna eura u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke.

Na smanjenje manjka tekućeg računa platne bilance ponajviše su utjecala kretanja na računu roba, odnosno smanjenje deficita na tom računu, a na što je upućivala i statistika robne razmjene za drugi kvartal ove godine s rastom izvoza, a padom uvoza.

Deficit na računu roba u drugom je kvartalu ove godine iznosio 1,5 milijardi eura, što je 445 milijuna eura ili 22,1 posto manji deficit nego u istom razdoblju lani.

Na računu usluga zabilježen je vrlo blagi rast suficita, za 0,6 posto, na 1,41 milijardu eura.

Pritom je višak na podračunu putovanja, odnosno turizma smanjen za 6,1 posto, na 1,31 milijardu eura, što je prije svega posljedica pada prihoda od turizma koji su u drugom tromjesečju iznosili 1,47 milijardi eura i u odnosu na drugo tromjesečje lani manji su za 116,7 milijuna eura. Istodobno su smanjeni i rashodi za turističku potrošnju u inozemstvu za 31,2 milijuna eura, na 159 milijuna eura.

Višak na podračunu prijevoza povećan je za 15 milijuna eura, na 87,5 milijuna eura, dok je na podračunu ostalih usluga (poslovne usluge kao npr. komunikacijske usluge, usluge osiguranja, računalno-informatičke usluge i dr.) u drugom kvartalu ove godine zabilježen suficit od 9,3 milijuna eura naspram deficita u istom lanjskom razdoblju od 70,2 milijuna eura.

Statistički podaci HNB-a pokazuju i da je manjak na računu dohotka u iznosu od 409,5 milijuna eura smanjen u odnosu na drugo tromjesečje lani za 27,4 posto, dok je blago smanjen višak na računu tekućih transfera, za 2,5 posto, na 287,2 milijuna eura.

Podaci iz statistike središnje banke pokazuju da je u prvom tromjesečju ove godine deficit tekućeg računa platne bilance iznosio 1,4 milijarde eura, u drugom 277 milijuna, pa je tako u prvom polugodištu zabilježen manjak u iznosu od 1,67 milijardi eura, što je milijardu eura ili 38,8 posto manji deficit nego u prvom polugodištu lani.

Pritom je deficit na računu roba smanjen za oko 24 posto, na 2,8 milijardi eura, dok je suficit na računu usluga ostao na gotovo istoj razini kao i u prvih šest mjeseci prošle godine i iznosio je 1,5 milijardi eura.

Manjak na računu dohodaka na godišnjoj je razini smanje za 12,8 posto, na 899,7 milijuna eura, a višak na računu tekućih transfera porastao je za 7,6 posto i u prvom je polugodištu iznosio 539,9 milijuna eura.

Vezane vijesti

'Zašto ne smanjujete kamate?'

'Zašto ne smanjujete kamate?'

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u nekoliko je navrata opominjao banke u Hrvatskoj da su djelomično same krive što gospodarstvo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika