02.10.2010. / 21:25

Autor: Hina

Masovni skup liberalnih aktivista u Washingtonu

Deseci tisuća liberalnih aktivista okupili su se u subotu na Nacionalnoj šetnici u Washingtonu, na skupu pod nazivom "Jedna nacija radi zajedno", koji su sazvale skupine za građanska prava, zaštitu okoliša i radnički sindikati bliski Demokratskoj stranci.

Skup je odgovor na prosvjed koji je organizirao Glenn Beck (Reuters)Skup je odgovor na prosvjed koji je organizirao Glenn Beck (Reuters)Deseci tisuća liberalnih aktivista okupili su se u subotu na Nacionalnoj šetnici u Washingtonu, na skupu pod nazivom "Jedna nacija radi zajedno", koji su sazvale skupine za građanska prava, zaštitu okoliša i radnički sindikati bliski Demokratskoj stranci.

Skup u središtu Washingtona, koji se održava mjesec dana prije kongresnih izbora 2. studenoga, pokušaj je da se oživi entuzijazam liberalnih birača i izbjegne očekivano republikansko osvajanje većine u Kongresu.

Skup je također liberalni odgovor na masovno okupljanje konzervativaca u kolovozu, koji je organizirao TV voditelj Glenn Beck, te na pučki konzervativni pokret "Tea Party", koji je imao više okupljanja u Washingtonu.

Organizatori su rekli da skup podržava oko 400 skupina koje predstavljaju hispanoamerikance, afroamerikance, sindikate i aktiviste za okoliš, a usmjeren je na zahtjeve za otvaranje radnih mjesta, pravdu i obrazovanje.

"Ne smijemo odustati od 2. studenoga. Nismo dobili sve što smo htjeli u prve dvije godine. Ali moramo ostati uz naše čelnike i njihov progresivni program, koji je za narod a ne za korporacije", rekao je na skupu Ben Jelaous, predsjednik krovne afričkoameričke udruge - NAACP.

"Mi smo protuotrov za 'Tea Party'. Moramo se usredotočiti na radna mjesta i škole, voditi brigu da naši vatrogasci, medicinske sestre učitelji i policajci zadrže posao", dodao je Jelaous.

Na skupu su govorili i vođe pokreta za građanska prava crnaca Al Sharpton i Jesse Jackson.

Richard Trumka, predsjednik najveće američke sindikalne federacije AFL-CIO, pozvao je na "otvaranje radnih mjesta, koja će pružiti izglede mladim ljudima, osigurati pristojne mirovine i podržati poslovanje malih poduzetnika".

Okupljeni na skupu koji se održava kod Lincolnova spomenika, stigli su u Washington iz svih krajeve Amerike. Mnogi nose transparente s porukama poput "Marširamo za nadu, ne za mržnju", "Ustanimo za promjene za koje smo glasovali" i američke zastave.

Mnogi sudionici skupa nose plave majice s natpisom "Jedna nacija radi zajedno", koje dijeli Američka federacija učiteljskih sindikata.

Vezane vijesti

SDP-ov 'vikend' bez posebnih zaključaka

SDP-ov 'vikend' bez posebnih zaključaka

Stotinjak dužnosnika SDP-a, članova Vlade i Sabora iz redova te stranke, koji su se ovog vikenda okupili u porečkom hotelu "Diamant", završili su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika