03.10.2010. / 12:44

Autor: Hina

Ustoličenje srpskog patrijarha Irineja u Peći: Tomi Nikoliću zabranjen ulaz na Kosovo

Policija Kosova i EULEX-a spriječile su jutros predsjednika Srpske napredne stranke, najveće oporbene, Tomislava Nikolića i lidera Nove Srbije Velimira Ilića da uđu na teritorij Kosova jer za to nisu imali potrebno dopuštenje

Patrijarh IrinejPatrijarh IrinejNekoliko tisuća Srba iz Srbije, Crne Gore i BiH pristiglo je u nedjelju ujutro u Pećku patrijaršiju na Kosovu, povijesno sjedište Srpske pravoslavne crkve, na svečano ustoličenje novog srpskog patrijarha Irineja.

Deseci autobusa s vjernicima koji su stigli tijekom noći, parkirali su se u blizini manastira. Ozračje je bilo mirno i svečano uoči početka glavne liturgije.

U Peć je doputovao i srbijanski predsjednik Boris Tadić.

Kosovske vlasti, ali i NATO-ove snage na Kosovu (KFOR) i Europska policijsko-pravosudna misija (Eulex) s velikim brojem ljudi osiguravaju nesmetan dolazak vjernika u manastir u Peći, na zapadu Kosova. Kosovska policija nadzire velika raskrižja duž glavnih prometnica prema manastiru.

Policija Kosova i EULEX-a spriječile su jutros predsjednika Srpske napredne stranke, najveće oporbene, Tomislava Nikolića i lidera Nove Srbije Velimira Ilića da uđu na teritorij Kosova jer za to nisu imali potrebno dopuštenje.

Ovo je prvo ustoličenje jednog patrijarha SPC-a na Kosovu od proglašenja njegove neovisnosti u veljači 2008. godine.

Patrijarh SPC-a Irinej (80), izabran je nakon smrti 95-godišnjeg patrijarha Pavla 15. studenoga 2009. godine. U dužnost će ga uvesti mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan.

Prvi dio ustoličenja novog patrijarha održao se 23. siječnja u sabornoj crkvi u Beogradu, a drugi se po tradiciji odvija na Kosovu.

Na svečanosti ustoličenja nema nijednog dužnosnika kosovskih vlasti jer nisu pozvani.

Svečanost će, po protokolu, trajati do 13 sati kada će se Irinej obratiti nazočnima. Očekuje se i kraća izjava Borisa Tadića.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika