03.10.2010. / 17:21

Autor: Hina

State Department upozorio Amerikance na oprez kod putovanja u Europu

"Trenutni podaci govore da su Al Kaida i povezane organizacije nastavile planirati terorističke napade. Europske vlade poduzele su mjere kako bi se zaštitile od terorističkih napada", navodi se u priopćenju State Departmenta

Hillary ClintonHillary ClintonAmerički State Department u nedjelju je izdao upozorenje Amerikancima koji putuju u Europu da budu oprezni zbog mogućih terorističkih napada Al Kaide.

Odluka o pozivanju na oprez američkih turista donesena je dok protuteroristički dužnosnici u Europi i SAD-u procjenjuju obavještajne podatke o mogućoj terorističkoj uroti koja je potekla iz Pakistana i Sjeverne Afrike, a usmjerena je na Veliku Britaniju, Francusku i Njemačku.

Američko upozorenje za putovanja poziva na dodatni oprez, ali ne obeshrabruje Amerikance od posjeta Europi.

Američki dužnosnici koji su najavili takvo upozorenje u subotu, kazali su da se u internim raspravama administracije nije razmatralo upozorenje višeg stupnja u kojem bi se Amerikancima savjetovalo da ne putuju u Europu.

"Trenutni podaci govore da su Al Kaida i povezane organizacije nastavile planirati terorističke napade. Europske vlade poduzele su mjere kako bi se zaštitile od terorističkih napada", navodi se u priopćenju State Departmenta.

"Američke građane se podsjeća na mogućnost terorističkih napada na sustave javnog prijevoza i drugu turističku infrastrukturu. Teroristi su ciljali i napadali metro i željezničke sustave, kao i zrakoplovni i pomorski promet", ističe State Department.

Američki obavještajni dužnosnici rekli su prošloga tjedna da istražuju izvješća o mogućim napadima protiv europskih gradova, uključujući informacije od njemačkog državljanina afganistanskog podrijetla zarobljenog u Afganistanu u srpnju. Ahmed Sidiqi(36), iz Hamburga, otputovao u regiju Waziristan u Pakistanu i dobio oružje i obuku u rukovanju eksplozivima.

Sidiqi je opisao planove za napade malih naoružanih skupina na tzv. "mekane ciljeve", poput hotela, u europskim gradovima, rekli su dužnosnici. Ti bi napadi sličili na napad u Mumbaiju 2008., u kojem su ubijene 173 osobe, a izveli su ga pripadnici radikalne islamske skupine iz Pakistana.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika