04.10.2010. / 08:17

Autor: Hina

Izbori u Brazilu: Analitičari očekuju laku pobjedu Rousseff u drugom krugu

U mjesecima uoči izbora, nekoliko anketa je predviđalo da će Rousseff, koristeći 80-postotnu popularnost Lula da Silve, pobijediti na predsjedničkim izborima izravno, čineći drugi krug nepotrebnim

Dilma Rousseff (Foto: Reuters)Dilma Rousseff (Foto: Reuters)Dilma Rousseff, koju je popularni brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva izabrao za nasljednicu, nije uspjela pobijediti već u prvom krugu predsjedničkih izbora u nedjelju, no analitičari predviđaju njezinu laku pobjedu kada se Brazilci vrate na birališta u drugom krugu 31. listopada.

S 91 posto prebrojanih glasova u nedjelju navečer, Dilma Rousseff, kći bugarskih imigranata s gerilskom prošlošću, dobila je 46,7 posto glasova među devet predsjedničkih kandidata, izvješćuju američki mediji.

Glavni protivnik Rousseff, koji bi se s njom trebao ogledati u drugom krugu, je socijaldemokrat centra Jose Serra, bivši guverner i ministar, koji je dobio 32 posto glasova.

U mjesecima uoči izbora, nekoliko anketa je predviđalo da će Rousseff, koristeći 80-postotnu popularnost Lula da Silve, pobijediti na predsjedničkim izborima izravno, čineći drugi krug nepotrebnim.

Tijekom kampanje, mnogi su rekli da kandidatima Serri i Rousseffovoj nedostaje karizma Lula da Silve, koji je s velikim uspjehom izveo zaokret u brazilskom gospodarstvu tijekom osmogodišnjeg mandata.

Brazil, najveća zemlja u Latinskoj Americi, ujedno je i jedna od najprosperitetnijih. Lula da Silva je zaslužan za izvlačenje 21 milijuna Brazilaca iz siromaštva. Brazilu je također dodijeljeno domaćinstvo Svjetskog prvenstva u nogometu 2014., i Olimpijskih igara 2016.

Vezane vijesti

'Neuspjeh Rija+20'

'Neuspjeh Rija+20'

Susret na vrhu UN-a o održivom razvoju Rio+20 završio se u petak usvajanjem izjave koja otvara put zelenom rastu planeta, više ekološki i socijalno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika