04.10.2010. / 10:44

Autor: Hina

Isti poredak u utrci za Predsjednštvo BiH, najjače HDZ BiH, SDP, SDA i SNSD

Dobre rezultate postigao je i SBB Fahrudina Radončića koji je u bošnjačkim dijelovima Federacije BiH postao trećom najutjecajnijom strankom potisnuvši tako Stranku za BiH (SBiH) na čijem je čelu Silajdžić

Bakir IzetbegovićBakir IzetbegovićNakon nešto više od 90 posto prebrojanih glasova za izbor članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Središnje izborno povjerenstvo te zemlje (SIP) objavilo je u ponedjeljak prije podne kako su Željko Komšić, Bakir Izetbegović i Nebojša Radmanović zadržali ranije ostvarenu premoć u utrci za člana bosanskohercegovačkog državnog vrha.

Komšićeva pobjeda je najuvjerljivija jer je on dobio gotovo 61 posto glasova onih koji su se izjašnjavali za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, dok je drugoplasirana Borjana Krišto iz HDZ BiH osvojila oko 20 posto glasova, a Martinu Ragužu iz HDZ 1990. povjerenje je dalo nepunih 11 posto glasača.

Komšić je nakon objavljivanja rezultata kazao kako je zahvalan svima koji su za njega glasovali a obećao se zalagati i za one koji to nisu učinili.

"Naš je posao raditi ne samo u korist onih koji su za nas glasovali nego i onih koji to nisu", kazao je Komšić.

Njegovi protukandidati Krišto i Raguž izrazili su razočarenje tvrdeći kako su ponovo Bošnjaci bili ti koji su izabrali Komšića.

Bakir Izetbegović kao kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) dobio je potporu gotovo 35 posto birača koji su glasovali za bošnjačkog člana državnog vrha, a drugoplasirani Fahrudin Radončić 30,7 posto.

Aktualni predsjedatelj Predsjedništva BiH Haris Silajdžić završio je tek na trećem mjestu s nepunih 25 posto glasova.

Silajdžić je bio i prvi političar koji je još u izbornoj noći priznao poraz. Čestitajući Izetbegoviću on je kazao kako očekuje da će svaka nova vlast nastaviti raditi na jačanju jedinstva BiH.

Radončić je pak ustvrdio kako je, bez obzira na njegov poraz, važno da je Savez za bolju budućnost (SBB), kojemu je on na čelu, ostvario iznimno dobar rezultat te je pozvao SIP da utvrdi zbog čega je na predsjedničkim izborima samo u Federaciji BiH bilo više od 60 tisuća nevažećih listića.

Aktualni srpski član Predsjedništva BiH Radmanović dobio je potporu gotovo 50 posto srpskog biračkog tijela, a njegov protukandidat Mladen Ivanić oko 47 posto.

Ivanić je već priznao poraz no izrazio je zabrinutost jer je u RS bilo više od 41 tisuće nevažećih listića za izbor člana Predsjedništva BiH, ne isključujući moguću izbornu prijevaru.

Član SIP-a Suad Arnautović pojasnio je kako je tamo bilo više od 13 posto nevažećih listića te je dodao kako je to doista ozbiljan problem.

Prebrojavanje između 46 i 61 posto glasova za parlamente na državnoj i entitetskim razinama pokazalo je kako je HDZ BiH dobio najveću potporu među hrvatskim biračkim tijelom, dok je među strankama koje uglavnom računaju na bošnjačke glasove najveće povjerenje dobila Socijaldemokratska partija (SDP) te potom Stranka demokratske akcije (SDA).

Dobre rezultate postigao je i SBB Fahrudina Radončića koji je u bošnjačkim dijelovima Federacije BiH postao trećom najutjecajnijom strankom potisnuvši tako Stranku za BiH (SBiH) na čijem je čelu Silajdžić.

Među glasačima iz Republike Srpske najveća potpora pripala je Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika a jedinu značajniju oporbu u tom entitetu predstavljat će Srpska demokratska stranka (SDS).

Dodik je ujedno uvjerljivo pobijedio i kao kandidat za predsjednika RS jer je za njega glasovalo 53 posto birača.

Na popisu kandidata za hrvatskog dopredsjednika RS za sada vodi Ivo Kamenjašević iz HDZ BiH, a za bošnjačkog Muharem Murselović iz SBiH.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika