04.10.2010. / 12:54

Autor: Hina

Vandoren: Hrvatska je napredovala u uređenosti javnih financija

Izazovi koji stoje pred Hrvatskom na tom području su, kako je rekao, trajna politička potpora i predanost reformama, potreba višegodišnjeg proračunskog planiranja te povećanje fiskalne odgovornosti, učinkovitosti i transparentnosti

Paul VandorenPaul VandorenHrvatska je znatno napredovala u uspostavi učinkovitog sustava javnih financija, ocijenio je danas šef Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj Paul Vandoren na konferenciji o upravljanju proračunom i fiskalnoj politici.

U Hrvatskoj je u tijeku kontinuirani proces potpune preobrazbe upravljanja javnim novcem u učinkovit i transparentan sustav, o čemu svjedoči privremeno zatvaranje poglavlja 32 u pregovorima Hrvatske za ulazak u Europsku uniju "Financijski nadzor", rekao je Vandoren.

Izazovi koji stoje pred Hrvatskom na tom području su, kako je rekao, trajna politička potpora i predanost reformama, potreba višegodišnjeg proračunskog planiranja te povećanje fiskalne odgovornosti, učinkovitosti i transparentnosti.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker kazao je da Hrvatska ima visoko transparentne i učinkovite javne financije. Spomenuo je centralizaciju proračunskog sustava i uspostavu državne riznice kao korake koji su pridonijeli racionalizaciji upravljanja javnim financijama.

Šuker je naveo kako je mjerama fiskalne konsolidacije smanjen udjel proračunskog deficita u BDP-u sa pet posto u 2003. na 1,5 posto u 2008. godini. Da nije bilo krize imali bismo uravnoteženi proračun, a prijedlog proračuna za 2009., koji je u studenom 2008. predložilo Ministarstvo financija, koji nažalost nije prošao, bio je na tom tragu, kaže Šuker.

Dodaje da je napredak ostvaren i u evidentiranju transakcija i distribuciji proračunskog novca što omogućava detaljnije i dulje proračunske projekcije, a ministarstvo je usvojilo i dobre prakse u upravljanju sredstvima EU-a koja bi, uz jačanje privatnih investicija, trebala poboljšati prihodovnu stranu proračuna.

Iluzija je da će prihodovna strana znatnije ojačati bez privatnih investicija, pa treba stvoriti poticajan okvir za njihovu realizaciju. Uz jačanje investicija gospodarski rast mogao bi biti veći od 1,5 do 1,6 posto, koliko iznose konzervativne procjene za slijedeću godinu, kaže Šuker.

Na novinarsko pitanje kada će Vlada raspravljati o prijedlogu proračuna za 2011. godinu, s obzirom da je prethodnih godina u ovo doba već znala o tome raspravljati, Šuker je odgovorio da je rok za prihvaćanje proračuna 31. prosinca.

"Svjesni ste da smo kod rebalansa proračuna donijeli zaključak o visini rashoda, a trebamo usvojiti i fiskalne projekcije i smjernice za sljedeće tri godine. Istovremeno, donijet će se zakon o fiskalnoj odgovornosti, u 2012. i 2013. moramo ugraditi izvore financiranja odnosno sredstva EU-a, a na rashodnoj strani moramo predvidjeti dio paketa koji će Hrvatska morati uplatiti u Bruxelles. Dakle, situacije je vrlo kompleksna i složena, sa puno novina, kaže ministar financija.

Vezane vijesti

Vandoren hrabri Miljenića

Vandoren hrabri Miljenića

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić i veleposlanik EU-a Paul Vandoren susreli su se danas u sklopu svojih redovitih sastanaka vezano za monitoring… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika