04.10.2010. / 13:46

Autor: Hina , Nacional.hr

Obnovljen porušeni spomenik: Josipović ide u Varivode odati počast ubijenim srpskim civilima

Iz Ureda predsjednika dodaju da bi gesta odavanja počasti civilnim žrtvama trebala biti baština svih hrvatskih građana bez obzira na to bili Hrvati, Srbi ili neke druge nacionalnosti jer, ističu, zločin nema nacionalni predznak, već svaki zločin, odnosno zločinac, ima ime i prezime

Autor:
Hrvoje Jelavić/PIXSELLAutor: Hrvoje Jelavić/PIXSELLPredsjednik Republike Ivo Josipović nazočit će sutra u Varivodama svečanosti otkrivanja novog spomen-obilježja za devetero srpskih civila starije dobi koji su ubijeni krajem rujna 1995. godine, nedugo nakon vojno-redarstvene akcije "Oluja".

Josipović se odazvao pozivu općine Kistanje i Srpskog narodnog vijeća (SNV) koji su organizatori komemorativne svečanosti i otkrivanja novog spomenika u Varivodama, a kako se doznaje u Uredu predsjednika, Josipović svojim posjetom želi naglasiti da svaka civilna žrtva ima pravo na odavanje počasti.

Predsjednik Josipović time nastavlja svoju politiku iskazivanja pijeteta poginulima u vrijeme Domovinskog rata i svih ratova iz vremena raspada bivše Jugoslavije i, kako se naglašava u njegovom Uredu, u tom pogledu neće odustati bez obzira dogodi li se ponovno da se taj ili neki drugi spomenik ošteti ili uništi.

U Varivodama je, naime, krajem travnja polomljen drveni križ i ukradena spomen-ploča s imenima civila ubijenih 1995. Počinitelj je otkriven, a vandalski čin osudile su državne institucije i nevladine udruge.

Sutra će u Varivodama biti otkriven novi spomenik, od kamena, visok oko 2,5 metra s natpisom "Nedužnim i mučki ubijenim mještanima Varivoda 28. 9. 1995" te imenima pogubljenih ispisanih ćirilicom i latinicom.

Iz Ureda predsjednika dodaju da bi gesta odavanja počasti civilnim žrtvama trebala biti baština svih hrvatskih građana bez obzira na to bili Hrvati, Srbi ili neke druge nacionalnosti jer, ističu, zločin nema nacionalni predznak, već svaki zločin, odnosno zločinac, ima ime i prezime.

Predsjednik Josipović, kako je najavljeno, obratit će se nazočnima na svečanosti, a predviđeno je i davanje izjave novinarima.

U Varivodama je ubijeno devetero osoba u dobi od 45 do 84 godine, a za zločin se sumnjičilo šestoricu pripadnika hrvatskih redarstvenih snaga. No, nakon postupka pred Županijskim sudom u Zadru te ponovljenog suđenja na Županijskom sudu u Šibeniku, optuženici su oslobođeni krivnje čime je istraga vraćena na početak, protiv nepoznatih počinitelja.

Nakon Varivoda predsjednik Josipović posjetit će Manastir Krku i razgovarati s episkopom dalmatinskim Fotijem. Tema razgovora, doznaje se, bit će povratak kulturnog blaga koje je u vrijeme Domovinskog rata odneseno u Srbiju te ostvarivanje vjerskih prava u Hrvatskoj.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika