04.10.2010. / 14:24

Autor: Nacional.hr

Izgleda da nema 'samo košulju na sebi': Pevecovi na tajnom računu sakrili 3,8 milijuna kuna

Ukoliko optužnica postane pravomoćna, glavna rasprava trebala bi se održati potkraj studenoga ove godine. Ako Peveci budu proglašenima krivima, prijeti im zatvorska kazna u trajanju od pet do 12 godina. No, istrage vezane uz eventualne malverzacije u poslovanje tvrtki unutar bivše Grupe Pevec još uvijek su u tijeku

Zdravko i Višnja Pevec (Foto: Damir Špehar/PIXSELL)Zdravko i Višnja Pevec (Foto: Damir Špehar/PIXSELL)Čini se kako Zdravko Pevec nije bio previše iskren prema svojim radnicima kada je potkraj prošle godine izišao pred i kazao kako nema ništa osim košulje na sebi. Radnici su, podsjećamo, štrajkali jer nekoliko mjeseci nisu primili plaću.

Međutim, ako je vjerovati nepravomoćnoj optužnici Županijskog državnog odvjetništva u Bjelovaru, Pevec je zaboravio da je nekoliko godina ranije, u ožujku 2004. godine, potpisao ugovor s austrijskom tvrtkom prema kojemu je povrat poreza ostvaren od kupovine goriva, cestarina i prijevoza u Austriji, Francuskoj i Italiji umjesto na račun tvrtke Pevec d.o.o. Bjelovar, sjedao na privatni račun koji je njegova supruga Višnja otvorila u Austriji.

Bjelovarski list piše kako je na taj račun od početka 2003. do 1. lipnja 2006. godine "sjela" većina od oko 3,8 milijuna kuna poreza koji je zakonski pripadao bjelovarskom Pevecu, dok je manji dio isplaćen Višnji na ruke. Na taj način, stoji u nepravomoćnoj optužnici, supružnici Pevec za sebe su pribavili navedenu protupravnu korist te time počinili kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti.

Pritvorene tajkune Županijsko državno odvjetništo također tereti za neuredno vođenje poslovnih knjiga, čime su onemogućili vidljivost materijalnog i financijskog poslovanja tvrtke, što je također kazneno djelo.

Niti tu nije kraj optužnici protiv Pevecovih jer u trećoj točki optužnice Županijsko državno odvjetništvo smatra da može dokazati kako su Višnja i Zdravko Pevec od početka 2006. do kraja 2007. godine oštetili državni proračun za oko 10,7 milijuna kuna poreza na dohodak i poreza na dodanu vrijednost. Tereti ih se da su u nekoliko navrata fiktivno povećavali rashode te smanjivali prihode, kao i da nisu fakturirali plaće.

Ukoliko optužnica postane pravomoćna, glavna rasprava trebala bi se održati potkraj studenoga ove godine. Ako Peveci budu proglašenima krivima, prijeti im zatvorska kazna u trajanju od pet do 12 godina. No, istrage vezane uz eventualne malverzacije u poslovanje tvrtki unutar bivše Grupe Pevec još uvijek su u tijeku, doznaje Bjelovarski list iz Županijskog državnog odvjetništva.

Vezane vijesti

USADA optužila Armstronga za sustavno dopingiranje

USADA optužila Armstronga za sustavno dopingiranje

Američka antidopinška agencija (USADA) službeno je u srijedu podigla optužnicu protiv sedmerostrukog pobjednika Tour de Francea Lancea Armstronga… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 04.10.10. 17:57

Pevecu vrati se, otkad si otišao Baumax nas pljačka!


registracija
15/2/06

SigaZG, 04.10.10. 18:27

od kad nema pevecovih u firmi,radnici su se preporodili,nikad bolje nisu radili


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika