04.10.2010. / 15:18

Autor: Hina , Nacional.hr

Vlada i sindikati potpisali Temeljni kolektivni ugovor za javne službe

Premijerka Jadranka Kosor ocijenila je potpisivanje TKU-a dobrim signalom za nastavak socijalnog dijaloga, što je po njoj važnije i od ušteda koje su ostvarene odricanjem sindikata od božićnice za ovu godinu i ukidanjem tzv. cipelarina

Ivan Šuker, Jadranka Kosor i Spomenka AbveršekIvan Šuker, Jadranka Kosor i Spomenka AbveršekPredstavnici Vlade i sindikata javnih službi potpisali su danas Temeljni kolektivni ugovor (TKU) za javne službe kojim se uređuju radna i materijalna prava oko 180.000 javnih službenika u iduće tri godine.

Premijerka Jadranka Kosor ocijenila je potpisivanje TKU-a dobrim signalom za nastavak socijalnog dijaloga, što je po njoj važnije i od ušteda koje su ostvarene odricanjem sindikata od božićnice za ovu godinu i ukidanjem tzv. cipelarina.

Najvažnije je da smo stvorili dobar okvir i otvorili dijalog jer dolazi rasprava o državnom proračunu za 2011. koji se, po odluci Hrvatskog sabora, ne može povećavati u slijedeće dvije godine, rekla je Kosor podsjetivši kako će uz proračun biti usvojen i Zakon o fiskalnoj odgovornosti.

Želim da jednako uspješni budemo i oko dogovora o sudjelovanju u Gospodarsko-socijalnom vijeću (GSV), rekla je Kosor istaknuvši kako je za Vladu iznimno važno da se dijalog o teškim gospodarskim pitanjima nastavi u GSV-u.

I predsjednica Vlade i sindikalni čelnici ocijenili su kako je potpisani TKU dobar, napomenuvši da donosi i neka poboljšanja, kao što je osiguranje sistematskih pregleda za sve zaposlene starije od 50 godina svake dvije godine, a za ostale svake tri godine.

Zaposleni u javnim službama, kao i oni u državnim, ove će godine dobiti regrese i dar za djecu, a odriču se božićnice u iznosu od 1250 kuna. Također ostaju bez tzv. cipelarine, odnosno naknade za prijevoz do jednog kilometra od svojega radnog mjesta.

Iznos za božićnice bit će preusmjeren u Fond za nezaposlene, a Vlada će sa sindikatima nastaviti suradnju u vezi provedbe Programa gospodarskog oporavka, završetka pregovora s EU i u borbi protiv korupcije, rečeno je.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić napomenuo je da uskoro slijede pregovori o Granskom kolektivnom ugovoru za zdravstvo i zdravstveno osiguranje. Ti su pregovori u zadnjih godinu dana bili u mrtvoj fazi, no sada je situacija zrela za njihovu obnovu, kazao je Babić.

Predsjednica Sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka

Avberšek istaknula je kako su sindikati javnih službi dokazali da ne treba dirati Temeljne kolektivne ugovore ako se želi ukinuti produžena primjena pravnih pravila i u razdoblju nakon isteka kolektivnog ugovora.

Nisam za produženu primjenu pravnih pravila, ali sam uvijek za dokument kao što je TKU, rekla je Avberšek.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika