04.10.2010. / 16:38

Autor: Hina

Toshiba predstavila nove 3-D televizore za koje ne trebaju naočale

Japanska tvrtka upotrijebila je u proizvodnji novih televizora okomito postavljene ploče sačinjene od niza malih leća koje usmjeravaju svjetlost sa zaslona na devet točaka ispred TV-a

Japanska tvrtka Toshiba predstavila je u ponedjeljak televizore s trodimenzionalnim prikazom slike za koje ne treba nositi posebne naočale.

Japanska tvrtka upotrijebila je u proizvodnji novih televizora okomito postavljene ploče sačinjene od niza malih leća koje usmjeravaju svjetlost sa zaslona na devet točaka ispred TV-a. Ako gledatelj sjedi u optimalnoj zoni za gledanje, njegov mozak integrira te točke u jedinstvenu trodimenzionalnu sliku.

"Rezultat je precizna trodimenzionalna slika visoke kvalitete, bez obzira na kut ukoliko se nalazite u zoni gledanja", izvijestila je Toshiba u priopćenju.

Sustav je sličan onome koji se koristi u Nintendu 3DS, tvrtkinoj 3-D igraćoj konzoli za koju nisu potrebne naočale.

Toshiba će ponuditi dvije veličine tv-ekrana, 12-inčni i 20-inčni. Tehnologija još nije dovoljno razvijena za veće ekrane. Preporučena udaljenost gledanja za 20-inčni model je 90 cm (35,4 inča), a 65 cm (25,6 inča) za 12-inčni ekran.

Televizori će biti pušteni u prodaju na japanskom tržištu krajem prosinca, izvijestila je Toshiba. Manji ekrani koštat će oko 1.400 dolara (120.000) jena, a veći će biti dvostruko skuplji.

Tvrtka nije navela kada će novi televizori biti dostupni izvan Japana.

Pitanje je hoće li potrošači prigrliti novu tehnologiju. Mnogima će smetati to što će morati sjediti jako blizu ekranu da se postigne efekt trodimenzionalne slike, kao i visoka cijena novih televizora. Elektroničke i medijske kompanije širom svijeta pokušavaju iskoristiti 3-D tehnologiju kako bi potaknule prodaju televizora, 3-D filmova i igrica. Većina 3-D prijemnika trenutno se još uvijek oslanja na naočale koje gledatelji moraju nositi kako bi se dobio efekt trodimenzionalne slike.

Vezane vijesti

INCJ, Hitachi, Sony i Toshiba udružili se u Japan Display

INCJ, Hitachi, Sony i Toshiba udružili se u Japan Display

Innovation Network Corporation of Japan ("INCJ"), Hitachi, Ltd. ("Hitachi"), Sony Corporation ("Sony") i Toshiba Corporation ("Toshiba") potpisali su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika