04.10.2010. / 17:35

Autor: Nacional.hr

Nobelovac o 'smrti eura': Može biti spašen jedino ako Nijemci prijeđu na drugu valutu

Euru bi u tom slučaju znatno pala vrijednost, s čime bi se potaknuo izvoz iz zemalja koje imaju euro kao valutu, što bi uzrokovalo da proizvodi iz tih zemalja i ostalim zemljama budu znatno pristupačniji

Joseph Stiglitz (Wikipedia)Joseph Stiglitz (Wikipedia)Joseph Stiglitz, Nobelovac i jedan od vodećih svjetskih ekonomista upozorio je da bi aktualna situacija u Grčkoj i Španjolskoj mogla ponovno uvući u recesiju najsiromašnije zemlje u Europi. Kako je istaknuo Stiglitz, nezaposlenost u Španjolskoj je dosegla alarmantnih 20 posto, te postoji velika mogućnost da Španjolska krene grčkim putem.

Nobelovac ističe ako bi euro mogao biti spašen u slučaju da tu valutu Njemačka kao najveća europska ekonomija odbaci i počne koristiti vlastitu valutu. Euru bi u tom slučaju znatno pala vrijednost, s čime bi se potaknuo izvoz iz zemalja koje imaju euro kao valutu, što bi uzrokovalo da proizvodi iz tih zemalja i ostalim zemljama budu znatno pristupačniji, prenosi Daily Mail. Stiglitz predlaže da EU pripremi neku vrstu generalnog fonda. Bez takvog fonda Europa će, kaže, biti prisiljena zaustaviti svoj zanimljivi eksperiment s eurom kao zajedničkom valutom, smatra nobelovac.

Vezane vijesti

Ronaldo zabio za polufinale Portugala!

Ronaldo zabio za polufinale Portugala!

Pogotkom Cristiana Ronalda u 79. minuti, reprezentacija Portugala zasluženo je u Varšavi pobijedila Češku 1-0 u prvoj četvrtfinalnoj utakmici… Više

Komentari

registracija
18/1/08

ankicascreiber, 04.10.10. 18:56

bla bla bla nobelova nagrada u ekonomiji malo vrijedi, ako i ona za mir...cim bi se ukinuo Euro, odmah bi bilo jasno koliko je dobrobiti donio eliminirajuci glupa placanja pristojbi na racun glupih politika raznih vlada, bezveznih drzavnih sluzbi, i glupih teoreticara kao ovaj nobelovac. Stalno neki teorreticari Euru zele zlo, medutim pokazao se opstojan i ostati ce opstojan. To sto grcka, spnjaolska i njmacka imaju istu valutu nema veze. Albama. Missouri. Louisiana, New York i kalifornija imaju istu valutu pa se dolar drzi vec preko 200 godina. Slicno vrijedi iz a razvijene i nerazvijene dijelove indije.


registracija
23/8/09

xaron, 04.10.10. 20:13

Sto je ovaj Nobelovac rekao o Euru ne odnosi se direktno na nas, ali indirektna poruka Rohatinskom je jasna : Smanji vrijednost valute ako hoces da stimulises izvoz i ozivljavanje ekonomije. Ta se poruka vec mjesecima salje posrnulim ekonomijama ali nasi Balkanski mozgovi nisu u stanjuda je desifruju. Rohatinski uporno gura neku elitisticku liniju koja vec godinama proizvodi samo
negativne rezultate te smo tu gdje jesmo. Vrijeme je i za njegovu smjenu.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 04.10.10. 22:09

pogresno misljenje xaron, ako devalviras kunu mozes dati trenutnu pomoc gospodarstvu, medutim osnovni problem ostaje. ne mozes stalno devalvirati kunu da bi odrzavao proizvodnju. glavni problem hrvatske je uzasno neefikasna drzavna uprava i uzasno lose pravosude. ja sam zivjela u 4 razlicite zemlje zapada, medutim nasa papirologija i drzavne sluzbe su uzasne, mislim da losije ne mogu biti. koliko god ti devalvirao kunu sa ovakvom drzavnom upravom niti jedna zemlja na svijetu ne moze prezivjeti.


registracija
8/7/09

bankar, 05.10.10. 00:39

EU je naš kovčeg za pod zemlju


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 05.10.10. 07:44

da nije EU, vlada ne bi radila na otvaranju svih tih afera, Sanader bi bio jos uvijek premijer i radio sto mu se prohtije, EU nas tjera da uvedemo neke civlizirane standarde, jer smo sami samo sposobni za "use, nase i podase"


registracija
10/10/09

denhaag, 05.10.10. 10:38

EU je nasa buducnost. Nismo dovoljno napredni da opstanemo sami, kao npr. Svicarci. Nekima nece biti fino jer ce morati poceti (posteno) raditi.
Gospodin nobelovac moze svoj "wishful thinking" objesiti macku o rep. Dok je jake Njemacke biti ce i Euro-a. Problem je u US$ a ne u Euro-u. Administracija drugog nobelovca stampa dolarcice punom parom.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika