05.10.2010. / 11:44

Autor: Nacional.hr

Mafalani otkucava: 'Upozorio sam policiju da će doći do atentata, rekli su da šutim'

Mafalanijev današnji iskaz u kojem je ključna informacija podatak da su neki zagrebački policajci znali da će do atentata doći, ozbiljno je aktualizirao pitanje koje se postavlja još od trenutka nakon atentata: da li je u sustavu netko znao ili je pak trebao znati što se događa.

Amir Mafalani: Autor:
Jurica Galoić/PIXSELLAmir Mafalani: Autor: Jurica Galoić/PIXSELLTrećeoptuženi za ubojstvo Ive Pukanića Amir Mafalani danas je na zagrebačkom Županijskom sudu izjavio da je 19. listopada 2008. razgovarao s inspektorom zagrebačke 6. policijske postaje Nenadom Šipušićem, te da mu je rekao kako zna da se priprema ubojstvo. Mafalani je izjavio da mu je Domagoj Anić, bivši šef Odsjeka za krvne delikte kasnije rekao: “Da si meni to prijavio Pukanić bi danas bio živ”. "Čuo sam još 15. listopada da će se priprema ubojstvo. Znao sam koga i gdje. Dva dana kasnije primio sam prijetnju da sam ja sljedeći nakon tog ubojstva, a da će se za prvi zločin naširoko čuti. Ubrzo sam se obratio policajcu Šipušiću". izjavio je Mafalani.

Na upit sutkinje Kršul tko mu je prijetio, Mafalani je odgovorio kako 'o tome ne bi sada govorio'. Mafalani tvrdi da su mu šutnju o svemu što zna preporučili i policajci koji su mu na dan uhićenja rekli da bi ga, ako iznese svoja saznanja, krunski svjedok u ovom slučaju Tomislav Marjanović mogao teretiti za ubojstvo Davora Zečevića i Marka Sliška, ali i za bacanje bombe na kuću bivšeg političara Ivića Pašalića. Mafalani je u obrani po prvi puta ispričao i da je pripadnike zločinačke skupine Željka Milovanovića i Bojana Gudurića upoznao u stanu prvooptuženog Roberta Matanića. Matanić je tada Milovanovića, kojemu se za isti zločin sudi u Beogradu, opisao kao vrlo opasnog čovjeka. S Gudurićem, međutim, nije imao problema, a u Zagrebu su ga, kaže, najviše zanimala mjesta za izlazak.

Mafalani je u nastavku iznošenja svoje obrane prokazao i suoptuženika Roberta Matanića kao organizatora Pukanićeve likvidacije. Likvidacija o kojoj mu je govorio Matanić se trebala dogoditi na Cvjetnom trgu, ali je zasmetala jedna ženska osoba, kazao je Mafalani.

Nacional: Još tri atentatora u mreži istražitelja

"Robert Matanić mi je 15. listopada kazao kako je organizirao da se netko odradi na Cvjetnom. Kazao je da je on Baksuz Bil jer je meta bila u društvu žene. Pitao sam ga o čemu se radi, a on je kazao da je organizirao likvidaciju za 120 tisuća eura, od čega njemu ide 30 tisuća. Nisam poduzeo ništa do 17. listopada, a nakon što mi je prijetio, dva dana kasnije to sam prijavio policiji", rekao je Mafalani, koji prilikom tadašnjeg iskaza policiji nije izričito spominjao Pukanićevo ubojstvo nego samo likvidaciju. Mafalani je još kazao i da mu je Matanić tad otkrio da će se za par dana nešto dogoditi (ubojstvo Pukanića i Franića dogodilo se 23. listopada 2008.op. a.), te da je on slijedeći.

Dodao je da je cijeli sadržaj razgovora s Matanićem prenio inspektoru Šipušiću, koji mu je, ističe Mafalani, sugerirao da ne prekida odnos s Matanićem, već da ga i dalje drži na vezi.

Rekao je da su mu prilikom uhićenja kazali kako neke stvari ne smije reći zamjeniku ravnatelja Uskoka Žegarcu 'jer bi to srušilo ovu optužnicu'.

Mafalanijevo utapanje drugih optuženika

U kontekstu Mafalanijevog današnjeg iskaza, prema kojemu se on očigledno odlučio da 'otkuca' Matanića, postalo je izvjesno da je Mafalani odlučio progovoriti i na sve moguće načine poboljšati svoju nezavidnu poziciju u ovom suđenju, makar to značilo svjedočenje protiv drugih optuženika.

Mafalanijev iskaz ne znači međutim da on sam izravno nije sudjelovao u atentatu te da se ubojstvo Ive Pukanića nije dogodilo kako ga optužnica opisuje, pogotovo ako se u obzir uzme velika količina materijalnih dokaza koja je prezentirana tijekom ovog suđenja. Naime, s obzirom da se radi o pojedincima koji su i do upletenosti u Pukanićevo ubojstvo već imali podeblji kriminalni dosje, ali i s dokazima koji ih izravno upliću u ovo ubojstvo, s krajnjim oprezom treba uzimati apsolutno sve što u sudnici izgovaraju u svoju obranu.

S jedne strane jer je njima kao optuženicima dopušteno lagati, a s druge pak jer su spremni sve učiniti - pa i prebacivati odgovornost na druge - kako bi sebi povećali šanse u ovome procesu.

Što se tiče podatka da je obavijestio predstavnike policije da se 'sprema atentat', taj dio Mafalanijeva današnjeg iskaza zasigurno je još jednom ozbiljno aktualizirao pitanje koje se postavlja još od trenutka nakon atentata: da li je u policijskim i drugim nadležnim sustavima netko znao da se priprema atentat.

Vezane vijesti

Matanić i Mafalani pravomoćno osuđeni za Pukanićevo ubojstvo

Matanić i Mafalani pravomoćno osuđeni za Pukanićevo ubojstvo

Vrhovni sud potvrdio je osuđujuću presudu Luki Mataniću i Amiru Mafalaniju zbog sudjelovanja u ubojstvu suvlasnika "Nacionala" Ive Pukanića, a od… Više

Komentari

registracija
12/5/10

kajsija56, 05.10.10. 19:52

Poštovani novinaru Nacional.hr - tako je potpisano -
svaka čast na objektivnosti (kao i uvijek kad se radi o slučaju Pukanić). Kaj očekujete da će ga u Remetincu sada netko ubiti? Da li bi vam onda bilo lakše? Gdje je vama bio moral i novinarska etika kad ste skoro čitav broj vašeg tjednika posvetili izmišljotini da je Mafalani ubio Ivanu Hodak i još da je to dojavila srpska policija? Da li gospodin Nacional.hr mirno spava zbog toga?


registracija
11/1/10

fluid, 18.10.10. 15:19

Iz ovoga ispada da je više njih povuklo okidač na eksplozivu i ubilo Pukija i Franjića.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika