05.10.2010. / 12:44

Autor: Hina

Dodik ponovno prijeti: 'BiH će biti savez republika ili je neće biti'

"BiH je nemoguća kao država, nikada nije bila, niti će biti, i to je jedina realnost. Ponavljam, nisam ja zbog toga kriv", ustvrdio je Dodik

Milorad DodikMilorad DodikPredsjednik vlade Republike Srpske (RS) i novoizabrani predsjednik toga entiteta u BiH Milorad Dodik izjavio je u razgovoru za srbijanski dnevnik "Danas" od utorka da je Bosna i Hercegovina moguća ili kao savez republika ili je neće biti, a kao svoju prvu aktivnost na mjestu predsjednika RS najavio je rad na konstituiranju tijela vlasti.

"Bavit ću se i temama koje nam nameću stranci, a koje se tiču ustavnog poretka BiH. Spremni smo vratiti se na izvorni Daytonski sporazum, odnosno da se Republici Srpskoj vrate otete entitetske nadležnosti. To je jedini mogući okvir u kojemu se možemo kretati", izjavio je Dodik.

Upitan kada će o tome razgovarati s predstavnicima međunarodne zajednice, Dodik je odgovorio kako s njima nema što razgovarati te da se sve već zna, ističući pritom kako je BiH moguća ili kao savez republika ili je neće biti.

To, kako je objasnio, znači "labav savez, što labaviji" te ujedno "vraćanje" Republici Srpskoj nadležnosti koje joj pripadaju po Daytonskom sporazumu.

"Politička pozicija Sarajeva, koje je 94 posto muslimansko, jest osveta Srbima. To da je moguće ublažiti odnose u BiH ideja je koja postoji samo u liberalno-demokratskim krugovima u Beogradu i u međunarodnoj zajednici, koja se već 20 godina bezuspješno trudi održati tu iluziju. BiH je nemoguća kao država, nikada nije bila, niti će biti, i to je jedina realnost. Ponavljam, nisam ja zbog toga kriv", ustvrdio je Dodik.

On je, piše "Danas", odbio odgovoriti na pitanje je li srbijanski predsjednik Boris Tadić uvjetovao potporu koju mu je dao na izborima održanim u nedelju 3. listopada.

"Nama je Srbija veoma važna i podupiremo politiku koju vodi Tadić. Vi se bavite nagađanjima o tome da sam se na nešto obvezao i to baš na današnji dan kada sam pobjedio na izborima", kazao je Dodik.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika