05.10.2010. / 14:00

Autor: Hina , Nacional.hr

Mafalani: 'Matanić je organizirao atentat, obavijestio sam policiju, rekli su da šutim'

Ubojstvo Ive Pukanića organizirao je prvooptuženi Robert Matanić, rekao je danas u svojoj obrani trećeoptuženi Amir Mafalani, nakon što ga je sutkinja zagrebačkog Županijskog suda upozorila da mu je ovo zadnja prilika da ispriča sve što zna.

Amir Mafalani: Autor:
POOL/PIXSELLAmir Mafalani: Autor: POOL/PIXSELLUbojstvo Ive Pukanića organizirao je prvooptuženi Robert Matanić, rekao je danas u svojoj obrani trećeoptuženi Amir Mafalani, nakon što ga je sutkinja zagrebačkog Županijskog suda upozorila da mu je ovo zadnja prilika da ispriča sve što zna.

Obranu je Mafalani počeo pričom da je nekoliko dana prije atentata na novinara i suvlasnika Nacionala znao da se planira ubojstvo, ali da nije znao koga i gdje se treba ubiti. Pritom nije želio otkriti od koga je to doznao rekavši da se boji jer su i njemu zaprijetili da će ga ubiti. Tvrdio je i da o svemu postoji trag u policiji jer je sve ispričao jednom inspektoru koji mu je kazao da bi Pukanić bio živ da mu se javio ranije.

'Atentat planiran dva tjedna prije'

Na primjedbu sutkinje da time nije pobio optužnicu Mafalani je kazao da mu je o planiranju atentata ispričao Robert Matanić koji mu je, tvrdi, nakon ubojstva kazao da je on sljedeći. Iako je bio izvan sebe od straha, na preporuku policajca s kojim je "bio na vezi" nije se prestao družiti s Matanićem kako on ne bi ništa posumnjao.

Matanić mu je, kaže, ispričao da se atentat trebao izvesti oko dva tjedna ranije na Cvjetnom trgu, no ubojici s pištoljem zasmetala je jedna ženska osoba koja je hodala s Pukanićem. U konačnici su se odlučili za ubojstvo eksplozivom, a Mataniću su savjetovali da eksploziv postavi pored Pukanićeva automobila, a ne ispod njega, da baterije hibridnog motora ne ublaže eksploziju.

Matanić je poremećen

"Nisu željeli da Pukanić završi kao Krojf (Miljenko Žaja), odnosno da atentat ne uspije", kazao je Mafalani. Dodao je da je Matanić, kao organizator, za atentat trebao dobiti 120 tisuća eura od čega bi njemu trebalo ostati 30 tisuća, dok je ostatak trebao podijeliti.

Svog dugodišnjeg prijatelja Roberta Matanića Mafalani je opisao kao poremećenu ličnost. Tvrdi da mu je nakon što je sve ispričao poricao da mu je išta rekao pa potom savjetovao da ništa ne priča.

Kazao je i da ga je Matanić optužio da je ubio Ivanu Hodak, zbog čega su ga zatvorenici nakon uhićenja vrijeđali i gađali margarinom, uzvikujući kako je mogao ubiti ženu.

'Šutnju preporučili policajci'

Na pitanja sutkinje Mafalani je proširio i tvrdnju da su mu policajci, nakon uhićenja, savjetovali da ne govori što zna. "Da sam sve ispričao Matanić ne bi mogao dobiti status pokajnika koji si je pokušao ishoditi", kazao je Mafalani.

Dodao je da je prije uhićenja sve ispričao policajcu Nenadu Šipušiću iz zagrebačke šeste policijske postaje kojega je poznavao od ranije. "On je sve napravio po PS-u (pravilu službe) i nije mi bilo ni u najcrnijim snovima da ću biti uhićen", kazao je Mafalani. Rekao je i kako ne zna što je više mogao napraviti, podsjetivši da je i glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec na televiziji kazao kako će policija postupiti i po anonimnoj prijavi.

"Mislio sam da će optužnica biti demantirana tijekom postupka ali sad vidi da moram progovoriti. Rekli su da ću biti prijavljivan za sve i svašta i da ću optužnicu pobiti redovnim putem", kazao je trećeoptuženi, zaključujući da je cijeli slučaj "veliki kiks policije".

U uvodnom dijelu svoje obrane kazao je da su mu šutnju o svemu što zna preporučili policajci koji su mu na dan uhićenja rekli da bi ga, ako iznese svoja saznanja, krunski svjedok Tomislav Marjanović mogao teretiti za ubojstvo Davora Zečevića i Marka Sliška, ali i za bacanje bombe na kuću političara Ivića Pašalića.

Suđenje se nastavlja sutra kada bi Mafalani trebao odgovarati na pitanja obrane i USKOK-a.

Mafalanijevo utapanje drugih optuženika

U kontekstu Mafalanijevog današnjeg iskaza, prema kojemu se on očigledno odlučio da 'otkuca' Matanića, postalo je izvjesno da je Mafalani odlučio progovoriti i na sve moguće načine poboljšati svoju nezavidnu poziciju u ovom suđenju, makar to značilo svjedočenje protiv drugih optuženika.

Mafalanijev iskaz ne znači međutim da on sam izravno nije sudjelovao u atentatu te da se ubojstvo Ive Pukanića nije dogodilo kako ga optužnica opisuje, pogotovo ako se u obzir uzme velika količina materijalnih dokaza koja je prezentirana tijekom ovog suđenja. Naime, s obzirom da se radi o pojedincima koji su i do upletenosti u Pukanićevo ubojstvo već imali podeblji kriminalni dosje, ali i s dokazima koji ih izravno upliću u ovo ubojstvo, s krajnjim oprezom treba uzimati apsolutno sve što u sudnici izgovaraju u svoju obranu.

S jedne strane jer je njima kao optuženicima dopušteno lagati, a s druge pak jer su spremni sve učiniti - pa i prebacivati odgovornost na druge - kako bi sebi povećali šanse u ovome procesu.

Što se tiče podatka da je obavijestio predstavnike policije da se 'sprema atentat', taj dio Mafalanijeva današnjeg iskaza zasigurno je još jednom ozbiljno aktualizirao pitanje koje se postavlja još od trenutka nakon atentata: da li je u policijskim i drugim nadležnim sustavima netko znao da se priprema atentat.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika