05.10.2010. / 14:10

Autor: Hina , Andrea Belin

U utorak se u Zagrebu otvara Muzej prekinutih veza

Muzej se nalazi u prizemlju Kulmerove palače na Gornjem gradu, a službeno otvorenje održati će se u utorak u 20 sati

Olinka Vištica i Dražen Grubišić Olinka Vištica i Dražen Grubišić Nakon uspješnih gostovanja diljem svijeta, Muzej prekinutih veza dobio je svoj prostor u u središtu Zagreba.

Muzej se nalazi u prizemlju Kulmerove palače na Gornjem gradu, a službeno otvorenje održati će se u utorak u 20 sati.

Riječ je o projektu koji su pokrenuli Dražen Grubiša i Olinka Vištica nakon što su prekinuli svoju vezu 2006. godine.

Na 300-tinjak četvornih metara izloženo je oko stotinu predmeta anonimnih donatora iz cijeloga svijeta. Svaki se izložak sastoji od predmeta, koji variraju od bizarnih do banalnih i jedinstvenih, te ganutljive, bolne ili duhovite ljubavne priče koja je uz njih napisana na hrvatskom i engleskom jeziku, pojasnila je novinarima autorica projekta Olinka Vištica uoči večerašnjeg otvorenja Muzeja.

'Riječ je o postavu koji svakoga dana raste i mijenja se jer publika sama sudjeluje u kreiranju i nastajanju izložbe tako da svaki pojedinac, ukoliko želi, može donijeti neki predmet, dar ili uspomenu, pismo ili sms koji ga veže uz neku bivšu, prekinutu ljubav', rekla je Vištica.

Iskustvo joj je da su donatori izložaka većinom ljudi koji su prešli 30. godinu, a dijeleći na taj način svoj život s posjetiteljima, distanciraju se od emocionalnog gubitka i zatvaraju jedno životno poglavlje.

"Prepuštanje predmeta muzeju predstavlja na neki način katarzu, konačno opraštanje od jedne ljubavi", ističe Vištica.

Stotinjak neobičnih predmeta, poput sjekira, plišanih tigrića, vjenčanica, prstenja i drugog, tematski je podijeljen na sobu nagovještaja prekida, zatim sobu strasti, ljutnje, bijesa.

Od tada pa do danas izložba je gostovala u Europi, Americi i Aziji i svaki put izazvala oduševljenje posjetitelja, a primjerice o izložbi u Istanbulu, pisao je i New York Times. Čini se da je promoviranje Muzeja u jednom od uglednih američkih dnevnika koji se čita diljem svijeta potaknuti gradske oce u Zagrebu da pokrenu rješavanje pitanja prostora za Muzej prekinutih veza.

Vezane vijesti

Izložba Muzeja prekinutih veza 15. kolovoza u Londonu

Izložba Muzeja prekinutih veza 15. kolovoza u Londonu

Zagrebački Muzej prekinutih veza predstavit će se londonskoj publici od 15. kolovoza do 4. rujna na sedam lokacija u gradu, sa središnjom izložbom u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika