05.10.2010. / 15:15

Autor: Hina

Saborski odbor: Referendum o ZOR-u po novim ustavnim odredbama

Predloženi Ustavni zakon o provedbi Ustava predvidio je rok od šest mjeseci, u kojem se s lipanjskim ustavnim promjenama mora uskladiti niz zakona iz područja obrane, pravosuđa i ljudskih prava te izborni zakoni za parlamentarne i predsjedničke izbore

Odluči li Ustavni sud da se referendum o produženoj primjeni kolektivnih ugovora može i treba provesti, nesporno je da će se on provesti po blažim odredbama izmijenjenog Ustava, stav je vladajuće većine u saborskom Odboru za Ustav, koja, međutim, danas nije prihvatila prijedlog oporbe i dijela vanjskih članova Odbora da se kroz Ustavni zakon o provedbi Ustava precizira da se nove ustavne odredbe na referendum primjenjuju izravno, neovisno o izmjenama Zakona o referendumu.

Da je Ustavnim zakonom o provedbi Ustava potrebno izrijekom navesti da se nove ustavne odredbe kad je riječ o referendumu primijenjuju neposredno smatra SDP-ovac Josip Leko.

"Radi mjere opreza valjalo bi to ovdje reći izričito, da nemamo poslije nagađanja što je ustavotvorac htio reći", kazao je Leko, tijekom rasprave o prijedlogu Ustavnog zakona o provedbi Ustava, upozorivši da predloženi zakon izrijekom nabraja ustavne odredbe čija će se primjena omogućiti izmjenama različitih zakona te da je među tim pitanjima nabrojan i referendum.

I vanjski član Ivan Koprić smatra da bi Ustavnim zakonom trebalo precizirati volju ustavotvorca. "Na taj način će se pokriti čitavo značenje i neće se ostaviti mjesta bilo kakvim sumnjama. Ako ostane ovako, mogla bi postojati siva zona, gdje bi netko mogao tumačiti ovako, a netko onako", rekao je Koprić.

Predsjednik Odbora Vladimir Šeks (HDZ) smatra, međutim, da je jasno da se Ustav u tom dijelu primjenjuje neposredno, a podsjetio je da su nove ustavne odredbe primijenjene neposredno još u srpnju, kada je Sabor pokušao izabrati nove ustavne suce dvotrećinskom većinom, po izmijenjenom Ustavu.

"Ovdje će vrijediti identično rješenje, u hipotetičkom slučaju raspisivanja referenduma", zaključio je Šeks.

I vanjski član Robert Podolnjak smatra da je jasno kako se Ustav neposredno primjenjuje na referendum na zahtjev građana, a da se bez izmjene zakona ne može provesti jedino savjetodavni referendum, kojeg raspisuje vlada.

Predloženi Ustavni zakon o provedbi Ustava predvidio je rok od šest mjeseci, u kojem se s lipanjskim ustavnim promjenama mora uskladiti niz zakona iz područja obrane, pravosuđa i ljudskih prava te izborni zakoni za parlamentarne i predsjedničke izbore.

Odbor je taj zakon podržao jednoglasno, a Podolnjak je upozorio da Zakon o izboru zastupnika treba izmijeniti do kraja studenog, budući da se izborni zakoni ne smiju mijenjati u izbornoj godini, a predsjednik Odbora Šeks uzvratio je da će zato valjati ubrzati rad na pripremi i izradi izbornih zakona.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
5/3/10

starimudrac, 05.10.10. 17:20

otkrili su toplu vodu. pa po kojem bi inače ustavu radili ? nepostojećem ?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika