05.10.2010. / 15:44

Autor: Hina

Zagrebački filmski festival od 17. do 23. listopada

Za nagrade "Zlatna kolica" natječe se jedanaest dugih, deset kratkih i šesnaest dokumentarnih filmova u glavnom programu te jedanaest kratkih hrvatskih filmova u programu "Kockice". Na festivalu je 95 filmova

Filmovi o problemima djece i mladih te jak dokumentani program obilježit će ovogodišnji, osmi Zagreb film festival (ZFF), što će se održati od 17. do 23. listopada na više gradskih lokacija, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Za nagrade "Zlatna kolica" natječe se jedanaest dugih, deset kratkih i šesnaest dokumentarnih filmova u glavnom programu te jedanaest kratkih hrvatskih filmova u programu "Kockice". Na festivalu je 95 filmova.

Među ostalim, prikazat će se švedski filmovi "Razumno rješenje" Joergena Bergmarka, "Sebbe" Babaka Najafija, američki "Zimska kost" Debre Granik, srpski "Tilva Roš" Nikole Ležaića, kanadski "Izmišljene ljubavi" Xaviera Dolana i novozelandski "Boy" Taike Waititija.

Kao zanimljivost ovogodišnjeg festivala njegov direktor Boris T. Matić istaknuo je sve veći broj filmova koje su snimile redateljice, te onih koji su režirali glumci.

Matić je najavio novi festivalski program "Strano, a naše" posvećen domaćim glumcima koji snimaju izvan Hrvatske, koji donosi, među ostalim, njemački film "Shahada" s Marijom Škaričić i danski "Izbavi nas od zla" s Bojanom Navojcem.

Među dokumentarnim filmovima su "Pošast" o krizi pčelarstva u Americi, dokumentarni triler "Okrivljen" te prvijenci 'street art' umjetnika Banksyja i JR-a.

Novost festivala je i godišnja nagrada "Albert Kapović" Hrvatske udruge producenata, a ovogodišnja dobitnica je Martina Petrović, voditeljica Media deska Hrvatska.

U popratnom dijelu festivala održat će se programi "Vip Bibijada", namijenjena najmlađim posjetiteljima, "Velikih pet" s ponajboljim filmovima velikih europskih kinematografija, "Moj prvi film" ove godine fokusiran na njemačke redatelje te društveno angažirani "Film: Protest", nadahnut mnogim aktualnim prosvjedima diljem svijeta.

U programu "Litva u fokusu" predstavit će se kratki litvanski filmovi, a u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti izraelska filmska škola Sam Spiegel.

ZFF će se održati na više lokacija u gradu, u kinima "Europa", "Tuškanac" i Dokukinu Croatia te u Zagrebačkom plesnom centru i Muzeju suvremene umjetnosti. Dio programa prikazat će se u Zadru i u Rijeci.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika