05.10.2010. / 17:48

Autor: Deutsche Welle

Pravni rat u Bochumu: Počinje suđenje kladioničarskoj mafiji, namještanja i u Hrvatskoj

Na popisu sumnjivih nogometnih utakmica nalazi se oko 270 susreta iz cijele Europe. Kladioničarska mafija na njihov ishod uložila je oko 12 milijuna eura, a "čista" dobit iznosila je oko 7,5 milijuna eura. Za "kupovinu" igrača, sudaca i dužnosnika, pripadnici kriminalne skupine uložili su 1,5 milijuna eura

Ante ŠapinaAnte ŠapinaU srijedu (6.10.) u Bochumu počinje suđenje četvorici muškaraca koje optužnica tereti za namještanje rezultata 32 nogometne utakmice - između ostalih i u Hrvatskoj. Na listi istražitelja ukupno je 270 sumnjivih susreta.

Prodane utakmice, korumpirani sportaši, podmićeni suci. Na sudu u Bochumu od srijede (6.10) u 9 sati ujutro počinje procesuiranje tamne strane nogometa. Počinje prvo suđenje u "najvećem skandalu u povijesti europskog nogometa".

Na optuženičkoj klupi će se naći četiri muške osobe između 32 i 55 godina za koje se sumnja da su manipulirali ishode 32 nogometne utakmice u Hrvatskoj, Belgiji, Mađarskoj, Njemačkoj, Sloveniji i Švicarskoj.

Na listi očito namještenih susreta nalazi se i jedan meč Europske lige (Europe League) između Basela i CSKA Sofije (5.11.2009., rezultat 3:1) i jedna kvalifikacijska utakmica mladih reprezentacija (U21) Švicarske i Gruzije (18.11.2009., rezultat 1:0).

Po navodima bohumskih pravnih organa, skupina počinitelja u "podmazivanje" igrača i sudaca u ova 32 slučaja investirala je 370.000 eura. U kladionicama su na osumnjičene parove uložili oko dva milijuna eura, a "čista" dobit od namještaljki iznosila je 1,6 milijuna eura.

Kako je potvrdio glasnogovornik Zemaljskog suda u Bochumu Volker Talarowski novac se nije uplaćivao samo na pobjede ili poraze, već i na crvene kartone, kasne zgoditke. Vjeruje se da u osumnjičeni čak preuzeli podmirivanje kompletnog duga jednog belgijskog drugoligaša od 700.000 eura - i nakon toga počeli vršiti pritisak na igrače i klupske dužnosnike da igraju onako kako je to njima bilo u interesu.

Slučajno nabasali na kladioničarsku mafiju

Istraga bochumskog Državnog odvjetništva urodila je plodom zahvaljujući slučajnom "pogotku". Tijekom prisluškivanja telefonskih razgovora osoba iz narko-mafijaške scene, istražitelji su snimili i poslušali razgovore između osoba koje su manipulirale nogometne utakmice i razgovarale o konkretnim ulaganjima u kladionicama. Glavna "riba" u tom poslu očito je bio Ante Šapina, Hrvat iz Berlina, koji je u kladioničarskim krugovima poznatiji pod nadimkom "Navigator".

On je bio i ključna figura prve velike afere oko namještanja utakmica u Njemačkoj prije pet godina, zbog čega je bio osuđen na zatvorsku kaznu od dvije godine i jedanaest mjeseci. U okviru aktualne istrage, Šapina je uhićen u studenom 2009. i još uvijek se nalazi u pritvoru.

U sudskom procesu koji počinje u srijedu ujutro, "Navigator" bi mogao odigrati vrlo važnu ulogu - najvjerojatnije kao jedan od prvih svjedoka optužbe. Naime, od četvorke koja će sutra sjesti na optuženičku klupu, njih dvojica u tijeku saslušanja još uvijek nisu priznala svoje grijehe.

Ante Šapina je, kako tvrde neki mediji, priznao istražiteljima u detalje kako je funkcionirala prijevara. "Krunski svjedok" u postupku trebao bi, kako piše magazin "Der Spiegel", biti njemački Turčin Nurettin G. On je jedan od četvorice muškaraca protiv kojih će u srijedu biti pročitana optužnica u Bochumu. Na ukupno 37 saslušanja od početka ove godine, on je navodno opširno "propjevao".

Stručnjaci očekuju kompliciran proces u Bochumu

Pravni stručnjaci upozoravaju kako ovo suđenje neće biti nimalo lako. Ukoliko optužene osobe u sudnici ne budu spremne priznati krivnju, cijela bi se stvar mogla zakomplicirati. "To će biti mini-rat", moglo se čuti po hodnicima bohumskog suda ovih dana. Naime, ključno je pitanje: kako uopće dokazati manipulaciju?

Da je novac tekao, da su se događale neke uplate i isplate - to je očito dokazano u tijeku dosadašnjih istražnih radnji. No, niti jedan jedini igrač, niti jedan jedini sudac do sada nije priznao da su ishodi nogometnih utakmica bili doista "namješteni".

U svakom slučaju, nitko ne sumnja da je moguće namještanje ishoda utakmica bio unosan posao. U optužnici se to demonstrira na primjeru njemačke drugoligaške partije između Augsburga i Osnabrücka (17.4.2009., rezultat 3:0). Po navodima sudskog glasnogovornika Talarowskog na taj je par u jednoj azijskoj kladionici uplaćeno 150.000 eura. A dobit je iznosila 239.000 eura.

Bohumsko državno odvjetništvo u okviru istražnog postupka je provjerilo preko 250 sumnjivih osoba. Na popisu sumnjivih nogometnih utakmica nalazi se oko 270 susreta iz cijele Europe. Kladioničarska mafija na njihov ishod uložila je oko 12 milijuna eura, a "čista" dobit iznosila je oko 7,5 milijuna eura. Za "kupovinu" igrača, sudaca i dužnosnika, pripadnici kriminalne skupine uložili su 1,5 milijuna eura.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika