05.10.2010. / 18:12

Autor: Hina

Hrvatska bi uskoro mogla imati definiran broj zastupnika u EP-u

Hrvatska, zasad kao nečlanica EU-a, sudjeluje kao jedna od zemalja partnera u izradi te strategije i akcijskog plana. Dunavska strategija radi se po uzoru na strategiju za Baltičku regiju, prvu makroregiju koja je formirana u EU-u

Hrvatska bi mogla na sljedećoj međuvladinoj konferenciji o pristupanju početkom studenoga u okviru poglavlja 34 pod nazivom Institucije mogla imati definiran broj zastupnika u Europskom parlamentu, koji će od potpisivanja pristupnog ugovora do ulaska u članstvo EU-a imati status promatrača, izjavio je u utorak u Bruxellesu državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova Andrej Plenković.

Plenković boravi u dvodnevnom posjetu Bruxellesu gdje je u utorak sudjelovao u raspravi o strategiji EU-a za podunavsku regiju te razgovarao s predsjednikom Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta Gabrieleom Albertinijem.

"Hrvatska s danom potpisivanja pristupnog ugovora, nadamo se da će to dogoditi u prvoj polovici sljedeće godine za vrijeme mađarskog predsjedništva, stječe pravo na promatrače u svim institucijama EU-a, pa tako i u Europskom parlamentu. Odluka koliko će Hrvatska imati zastupnika bit će donesena u okviru poglavlja 34, pod nazivom Institucije, a nadamo se da će to poglavlje biti na dnevnom redu međuvladine konferencije o pristupanju 5. studenoga. Prema sadašnjim razgovorima, postoje naznake da bi Hrvatska mogla imati 12 zastupnika u Europskom parlamentu", rekao je Plenković nakon razgovora s Albertinijem.

Pravna stečevina Europske unije podijeljena je u 35 poglavlja, ali se u pristupnim pregovorima pregovara o 33 poglavlja, jer u poglavljima Institucije i Ostala pitanja nema pregovora, odnosno nema pravne stečevine koju treba prenijeti u domaće zakonodavstvo.

Plenković je rekao da Albertini "pozitivno" gleda na mogućnost da Hrvatska dovrši pregovore i potpiše pristupni ugovor za vrijeme mađarskog predsjedanja.

Plenković je sudjelovao i u raspravi o izradi strategije EU-a za Dunavsku regiju, na čemu radi Europska komisija i koja bi do kraja ove godine trebala iznijeti svoj prijedlog, a koji bi trebao biti usvojen na kraju mađarskog predsjedanja u lipnju sljedeće godine.

Hrvatska, zasad kao nečlanica EU-a, sudjeluje kao jedna od zemalja partnera u izradi te strategije i akcijskog plana. Dunavska strategija radi se po uzoru na strategiju za Baltičku regiju, prvu makroregiju koja je formirana u EU-u.

Stupovi Dunavske strategije koje je odredila Europska komisija su prometno povezivanje, zaštita okoliša uz prevenciju poplava, rizika i onečišćenja, socijalno-ekonomski aspekt te dobro upravljanje.

Dunav teče na 3.000 kilometara i povezuje šest zemalja članica EU-a: Njemačku, Austriju, Slovačku, Mađarsku, Bugarsku, Rumunjsku te Hrvatsku, Srbiju i Ukrajinu.

Hrvatska je u procesu izrade strategije iznijela više svojih projekata, koji se odnose na prometovanje Dunavom, na bolju plovnost, na povezivanje Dunava s njegovim pritokama, rijekom Savom i budućim kanalom Sava-Dunav te niz projekata koji se odnose na zaštitu okoliša, turizam, malo i srednje poduzetništvo i energetika, rekao je Plenković.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika