06.10.2010. / 10:02

Autor: Hina , Nacional.hr

Najveća kemijska nesreća u mađarskoj povijesti: Ako dođe do Dunava, prijeti katastrofa

Državni tajnik za okoliš Zoltan Illes izjavio je da je ovo najveća kemijska nesreća u mađarskoj povijesti. Njome je pogođeno je sedam sela i 40 četvornih kilometara površine.

Foto: ReutersFoto: ReutersMađarske vlasti čine sve da spriječe zagađenje Dunava nakon ekološke katastrofe u zapadnom dijelu zemlje i vjerojatno će u tome uspjeti, rekao je u utorak navečer na tiskovnoj konferenciji mađarski ministar unutarnjih poslova Sandor Pinter, javlja agencija MTI.

"U pogođenom području pitka voda nije zagađena, a podzemne vode se redovito kontroliraju. Čini se sve da se izbjegne zagađenje Dunava i vjerojatno će se u tome uspjeti", rekao je Pinter.

Zamjenik predsjednika mađarske vodoprivredne kompanije Sandor Toth rekao je da bi, u slučaju da obrana od zagađenja bude neučinkovita, toksični mulj mogao dospjeti u Dunav za četiri do pet dana. "Sa stajališta upravljanja vodama, to bi bila katastrofa", rekao je Toth.

Iz postrojenja za preradu aluminija za zapadu Mađarske u okoliš se razlilo oko milijun prostornih metara natrijeve lužine sa solima teških metala.

Mađarska vlada proglasila je izvanredno stanje u tri županije sjeverozapadno od Balatona, u županijama Veszprem, Gyor-Moson-Sopron i Vas, nakon puknuća rezervoara u postrojenju Ajkai Timfoldgyar u gradu Ajka, 160 kilometara jugozapadno od Budimpešte.

U nesreći su četiri osobe poginule, šestero ih se još smatra nestalima, a među ozlijeđenima je osmero u teškom stanju. Radi se o materijalu koji izaziva opekline i sljepoću ako dođe u dodir s tijelom ili očima.

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da nema naznaka da je neka prirodna pojava izazvala nesreću i da je uzrok vjerojatno ljudska pogreška. Dodao je da je vlada odmah poduzela sve mjere u ograničenju štete i pružanju pomoći ljudima.

Državni tajnik za okoliš Zoltan Illes izjavio je da je ovo najveća kemijska nesreća u mađarskoj povijesti. Njome je pogođeno je sedam sela i 40 četvornih kilometara površine.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika