06.10.2010. / 11:56

Autor: Hina , Nacional.hr

Kerum došao na svoje, Mucalo v.d. intendanta HNK-a: 'Spoj umjetnika i vrhunskog menadžera'

Pošto je službeno proglasila Mucalovo imenovanje za v.d. intendanta splitskog HNK, koje stupa na snagu danas, predsjednica Gradskog vijeća Nevenka Bečić (HGS-Hrvatska građanska stranka) je rekla da je Mucalo "spoj vrhunskog menadžera i umjetnika" koji će postići dobre rezultate u toj kazališnoj kući

Željko Kerum i Duško Mucalo (Nacionalova arhiva)Željko Kerum i Duško Mucalo (Nacionalova arhiva)Za v.d. ravnatelja splitskoga Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) izabran je Duško Mucalo, odlučilo je tijesnom većinom Gradsko vijeće na današnjem nastavku sjednice, koja je prošlog tjedna bila prekinuta zbog nedostatka kvoruma.

Za Mucala je glasovalo 12 od 13 vijećnika, koliko ih je ostalo na sjednici.

Nazočnošću 13 od ukupno 25 vijećnika postojao je kvorum te je, kako je objašnjeno, za imenovanje bila potrebna većina nazočnih vijećnika.

Prije glasovanja najprije je sjednicu napustilo sedmero vijećnika SDP-a, a zatim i troje vijećnika HDZ-a koji su tražili da se imenovanje Mucala za v.d. ravnatelja splitskog HNK povuče s današnje sjednice Gradskog vijeća. Sjednicu je prije glasovanja o imenovanju Mucala napustio i neovisni vijećnik Nikola Grabić.

Pošto je Mucalo dobio potporu 12 od 13 nazočnih vijećnika, na sjednicu su se vratili vijećnici koji su je napustili uoči glasovanja.

Gradsko je vijeće u lipnju ove godine izabralo Duška Mucala za intendanta splitskog HNK, no ministar kulture Božo Biškupić odbio ga je potvrditi.

Pošto je službeno proglasila Mucalovo imenovanje za v.d. intendanta splitskog HNK, koje stupa na snagu danas, predsjednica Gradskog vijeća Nevenka Bečić (HGS-Hrvatska građanska stranka) je rekla da je Mucalo "spoj vrhunskog menadžera i umjetnika" koji će postići dobre rezultate u toj kazališnoj kući.

Od prokazivanja KOS-ovaca do Kerumovog povratka kontrole

Samom činu imenovanja Mucala za v.d. intendanta prethodila je zanimljiva jutrošnja rasprava po tom pitanju, te ponajprije sinoćnje gostovanje šefa splitskog HDZ- Duje Marasovića na HTV-u. On je naime rekao da 'njegovi' neće dati glas za Duška Mucala na čelu splitskog HNK, zato jer je ovaj - kosovac, mahajući uzgredno s nekakvim papirom za kojeg je tvrdio da je to Mucalov vojni karton.

Čelnik splitskog SDP-a Marin Jurjević ustvrdio je pak da se cjelokupna situacija oko izbora novog intendanta 'pretvorilo u stvari koje graniče sa uobičajenom praksom civiliziranog komuniciranja među ljudima'. "Prije svega mislim na sinoćnji ispad Duje Marasovića, trebamo se kloniti čeprkanja po prošlosti ljudi, mogli bi onda završiti zbilja u nečemu što bi ovaj grad srozalo na razinu na koju ne smijemo pasti. Predlažemo da se raspusti Kazališno vijeće, sve je počelo od njega, prošlo je nasilno smijenjeno... Neka se konzultira Glazbeno-scensko vijeće, prepustimo ljudima koji se bave kazalištem donošenje odluke. Evo dr. Tonči Šitin. Prijava mu je odbačena, da nema potvrde da je diplomirao, a on profesor na faksu, doktor... Bilo je puno propusta, Kazališno vijeće je izgubilo kredibilitet", predložio je Jurjević.

Tu, dakako nije stalo. Kerumovi zastupnici, koji su instalirali novo vijeće s ciljem da ono odabere Mucala, stali su u njegovu obranu. "Mucalo živi s kazalištem. Kako možete reći da je cijeli kulturni Split protiv njegova imenovanja", rekao je Zoran Jeremaz, dok se po tko zna koji puta čula netrpeljivost između HDZ-a i SDP-a. HDZ-ovka Sanja Bilač i Jurjević komunicirali su otprilike na razini: ""Nikad, nikad s vama...".

Nakon ovakvih i sličnih prepirki, iz Vijećnice su izašli HNS-ovci i SDP-ovci, potom HDZ-ovci i HSP-ovac Luka Roguljić. No, i bez njih, Mucalo je odabran za v.d. intendanta.

Vezane vijesti

Ravnatelj Baleta riječkog HNK dobio otkaz

Ravnatelj Baleta riječkog HNK dobio otkaz

Ravnatelju Baleta riječkog HNK Ivana pl. Zajca Staši Zurovcu 20. travnja otkazan je ugovor o radu zbog nepridržavanja obveza iz radnog odnosa,… Više

Komentari

registracija
23/7/10

mrxzg, 06.10.10. 12:51

hihihi !!


registracija
30/9/09

davor12345, 06.10.10. 13:21

Konačno! Saće naš lipi Split procvitat! Uspješni menađer i još uspješniji umjetnik, formula za uspjek! Rararararadničkaodmaraseklasaaaaaaaaaaplaplaplaplaplavisejadrantalasaaaaaaaa!


registracija
30/9/09

davor12345, 06.10.10. 13:22

A ovakva oporba samo čini čovika smijat!


registracija
30/9/09

davor12345, 06.10.10. 13:25

Samo još ne žnjan jel to Sekino il' Bracino maslo! Pri će bit' Bracino (ovaj put)!


registracija
14/11/07

laufer, 06.10.10. 21:09

Što su se svi uspjenili...?
Nitko nije Keruma postavio dekretom, nego su ga izabrali Splićani na slobodnim izborima.
Što je i kakav je, to su Splićani znali kada su ga birali.
A to što su i takvog Keruma izabrali radije nego nekog hadezejca ili esdepejca govori više o kandidatima HDZ i SDP nego o Kerumu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika