06.10.2010. / 17:36

Autor: Hina

Obnova mađarskih sela zahvaćenih ekološkom katastrofom mogla bi trajati i do godinu dana

Troškovi obnove "mogli bi dosegnuti i desetke milijuna eura", rekao je Illes. Ako udruga MAL, vlasnica tvrtke, ne bude imala dostatna sredstva, "svotu će djelomično morati osigurati mađarska vlada ili će se zatražiti pomoć EU-a", kazao je

Obnova sela opustošenih nakon izlijevanja toksičnog crvenog mulja koji se u ponedjeljak izlio iz tvornice aluminija na zapadu Mađarske, mogla bi potrajati i do godinu dana, izvijestio je u srijedu državni tajnik za zaštitu okoliša Zoltan Illes.

"Čišćenje i obnova sela oko tvornice aluminija, nakon nesreće koja je usmrtila četiri osobe i izazvala ekološku katastrofu, moglo bi potrajati mjesecima, čak i do godinu dana", izjavio je Illes za lokalni list.

Mađarske službe u srijedu intenzivno rade na čišćenju toksičnog crvenog mulja koji se u ponedjeljak izlio iz tvornice aluminija, usmrtio četiri osobe i izazvao ekološku katastrofu, javile su vlasti u Budimpešti. Ozlijeđene su 123 osobe, a tri se još uvijek smatraju nestalima. U bolnicu je prevezena 61 osoba, uglavnom zbog opeklina.

"U čišćenju koje se danas nastavlja sudjeluje petstotinjak ljudi. Čistimo ulice i kuće vodom pod visokim tlakom", rekla je Timea Petroczi, glasnogovornica službe za izvanredna stanja. "Od jučer se čiste i rijeke", dodala je. Spasilačke ekipe trenutačno traže još tri osobe, jer su se druge tri s prvotna popisa nestalih u međuvremenu javile.

Mađarska vlada je u utorak proglasila izvanredno stanje u trima županijama na zapadu zemlje, nakon nesreće koja se dan prije dogodila u tvornici za preradu aluminija u Ajki (160 km zapadno od Budimpešte). Iz još nepoznata razloga pukao je spremnik iz kojega se izlilo 1,1 milijuna prostornih metara natrijeve lužine sa solima teških metala i poplavilo sedam okolnih sela. Nesreća je poprimila razmjere nacionalne katastrofe, zaprijetivši flori i fauni u podunavskom području.

Troškovi obnove "mogli bi dosegnuti i desetke milijuna eura", rekao je Illes. Ako udruga MAL, vlasnica tvrtke, ne bude imala dostatna sredstva, "svotu će djelomično morati osigurati mađarska vlada ili će se zatražiti pomoć EU-a", kazao je, dodavši kako je već razgovarao s bivšim predsjednikom mađarskog parlamenta, Janosem Aderom, aktualnim članom Povjerenstva za zaštitu okoliša pri Europskom parlamentu.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika