06.10.2010. / 18:50

Autor: Hina

MOL demantira Vladu: Krajem srpnja dali smo odobrenje za objavu glavnog ugovora

Hrvatsko Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva jutros je priopćilo kako nije točno da Vlada RH ne želi objaviti Glavni ugovor o plinskom poslovanju te da nije točno niti da je MOL Vladi RH dostavio potrebnu suglasnost za tu objavu

Mađarska naftna kompanija MOL u srijedu je objavila priopćenje u kojem navodi da je hrvatskoj Vladi 26. srpnja dala suglasnost za objavu Glavnog ugovora o plinskom poslovanju i da je jedina njihova primjedba vezana za neobjavljivanje formule za uvoznu cijenu plina.

U priloženom faksimilu dopisa Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva od 26. srpnja MOL daje pristanak na objavljivanje cijeloga teksta Glavnog ugovora o plinskom poslovanju bez skraćivanja, a za objavljivanje odlomka ili sažetka tog ugovora pridržava pravo da o davanju pristanka za njegovo objavljivanje odluči po primitku predloženog teksta. Također primjećuje da bi objavljivanje formule uvozne cijene moglo imati negativan učinak na interese treće strane.

MOL u današnjem priopćenju navodi kako je još 26. srpnja dao Vladi RH suglasnost za objavu Glavnog ugovora o plinskom poslovanju potpisanog 30. siječnja 2009. godine između MOL-a i Vlade RH.

Iz MOL-a pritom navode kako je jedina njihova primjedba bila da se "u skladu s međunarodnim poslovnim standardima" ne objavljuje formula za uvoznu cijenu, budući da "ugovorne strane ne objavljuju poslovne tajne koje se tiču treće strane", dodaje se u priopćenju koje je MOL objavio tijekom poslijepodneva.

MOL je priopćenju priložio faksimil dopisa kojeg je 26. srpnja ove godine poslao Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva.

U tom se dopisu ovlašteni zastupnici MOL-a daju "svoj izričit pristanak na objavljivanje cijeloga teksta Glavnog ugovora o plinskom poslovanju bez bilo kakvog skraćivanja ili sažimanja, uzimajući u obzir veliko zanimanje javnosti za objavljivanje sporazuma između Republike Hrvatske i MOL-a".

"Za objavljivanje ili otkrivanje bilo kojeg odlomka ili sažetka Glavnog ugovora o plinskom poslovanju ovime pridržavamo pravo da o davanju pristanka za njegovo objavljivanje odlučimo po primitku predloženog teksta", navodi se u pismu.

"Usprkos gore navedenom, slobodni smo primijetiti da bi objavljivanje formule uvozne cijene moglo imati negativan učinak na interese treće strane pa time od vas tražimo da u odnosu na to poduzmete nužne mjere opreza", kaže se u dopisu MOL-a Ministarstvu gospodarstva.

Hrvatsko Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva jutros je priopćilo kako nije točno da Vlada RH ne želi objaviti Glavni ugovor o plinskom poslovanju te da nije točno niti da je MOL Vladi RH dostavio potrebnu suglasnost za tu objavu.

"Naime, MOL je Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva dostavio informaciju o davanju preliminarne suglasnosti za objavu Ugovora, ali s jasnim ograničenjima vezanim za objavu teksta u cijelosti. Pored toga, MOL jasno daje do znanja da se odriče bilo kakve odgovornosti za eventualnu štetu koja bi mogla nastati prema trećima, tj. svu odgovornost za objavu snosila bi Vlada RH", naveli su iz Ministarstva.

U priopćenju Ministarstva također je istaknuto da Vlada RH ne može pristati na takva ograničenja i "čim od MOL-a dobije potpunu suglasnost za objavu navedenog Ugovora, osobito u pogledu odgovornosti za štetu, Vlada RH će Ugovor i objaviti".

Vezane vijesti

Vilanova potpisao dvogodišnji ugovor?

Vilanova potpisao dvogodišnji ugovor?

Prema pisanju barcelonskog dnevnika El Mundo Deportiva, vodstvo nogometnog kluba Barcelone s novim je prvim trenerom svoje momčadi, Titom Vilanovom,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika