07.10.2010. / 08:37

Autor: Hina

Toksični mulj u Mađarskoj stigao do pritoke Dunava

Mađarska vlada je u utorak proglasila izvanredno stanje u trima županijama na zapadu zemlje, nakon nesreće koja se dan prije dogodila u tvornici za preradu aluminija u Ajki (160 km zapadno od Budimpešte)

Toksični mulj koji je u ponedjeljak iscurio iz tvornice aluminija u Mađarskoj dospio je u četvrtak do rijeke Rabe, pritoke Dunava, ali ne bi trebao više predstavljati ekološku opasnost, objavila je agencija MTI.

Toksični mulj do Rabe je stigao oko tri sata ujutro u četvrtak, priopćile su agenciji MTI službe angažirane na sanaciji. Zbog mjera poduzetih za neutralizaciju, kiselost (pH) mulja sada je ispod 10, što je, po stručnjacima, razina koja ne predstavlja opasnost za okoliš.

Mađarska vlada je u utorak proglasila izvanredno stanje u trima županijama na zapadu zemlje, nakon nesreće koja se dan prije dogodila u tvornici za preradu aluminija u Ajki (160 km zapadno od Budimpešte). Iz još nepoznata razloga pukao je spremnik iz kojega se izlilo 1,1 milijuna prostornih metara natrijeve lužine sa solima teških metala i poplavilo sedam okolnih sela. Četiri su osobe poginule, a 123 su ozlijeđene.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika