07.10.2010. / 10:44

Autor: Martina Čizmić

IBM Forum 2010: Svaki poslovni podatak kopira se u prosjeku 12 puta

Činjenica je da se količina informacija u svijetu udvostručuje svakih 18-24 mjeseca. Izraženo u brojkama, to znači da se količina informacija broji u petabajtima. Istodobno, investicije koje tvrtke čine u uređaje za pohranu podataka, rastu od 1-5 posto godišnje

Tvrtke znatne resurse rasipaju zbog nepotrebnog kopiranja podatakaTvrtke znatne resurse rasipaju zbog nepotrebnog kopiranja podatakaIBM je na konferenciji u Splitu predstavio najnoviju seriju uređaja za pohranu podataka. Novi IBM-ov uređaj za pohranu podatka IBM Storwize V7000 namijenjen je tržištima srednje velikih tvrtki, praktično u bilo kojoj industriji u kojoj djeluju (banke, telekomunikacije, maloprodaja). Poseban je po tome što pruža visoke kapacitete po pristupačnoj cijeni.

Riječ je o modularnom uređaju nadogradivom u cjelinu do deset međusobno povezanih modula. IBM je internim istraživanjem otkrio kako tvrtke u prosjeku svaki podatak nepotrebno kopiraju 12 puta, čime se stvara višak informacija koje troše resurse. Također, otkrili su i kako 70 posto svih podataka koji su pohranjeni u sustavu nakon 90 dana više nisu releavntni i nitko im ne pristupa.

Činjenica je da se količina informacija u svijetu udvostručuje svakih 18-24 mjeseca. Izraženo u brojkama, to znači da se količina informacija broji u petabajtima. Istodobno, investicije koje tvrtke čine u uređaje za pohranu podataka, rastu od 1-5 posto godišnje.

S obzirom na to da se predviđa da će se do 2030. količina informacija u svijetu udvostručivati svaka 72 sata, jasno je da će tvrtke morati početi ozbiljnije ulagati u uređaje za pohranu podtaka kao i voditi računa o njihovim performansama.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika