07.10.2010. / 12:45

Autor: Hina

Prosvjed protiv 'profinjene' pljačke radnika: Hebrang i društvo od sindikata dobili kikiriki

"Danas želimo zastupnike podsjetiti da donose nepovoljne zakonske okvire i ne čine ništa da se zakoni doslovno provode, a od Vlade tražimo da napokon prijeđe s riječi na djela", kazao je Matijašević

Andrija Hebrang i Krešimir Sever (Foto: Željko Lukunić/PIXSELLAndrija Hebrang i Krešimir Sever (Foto: Željko Lukunić/PIXSELLČelnici triju sindikalnih središnjica danas su, na Svjetski dan dostojanstvenog rada, saborskim zastupnicima na ulazu u zgradu Sabora dijelili letke sa svojima zahtjevima i kikiriki kako bi ih upozorili da gotovo 70.000 hrvatskih radnika radi, a ne prima plaću, te da su primanja radnika često toliko mizerna da "praktički rade za kikiriki".

Tražimo da se zakonom kazneno goni neisplaćivanje plaća jer ne vidimo nikakvu razliku između razbojničke krađe plaće iz novčanika na cesti i "profinjene" pljačke kad poslodavac radniku uskrati plaću, kazao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever.

Sindikalci su na ulazu u Sabor uspjeli susresti tek desetak zastupnika među kojima je bio i zastupnik HDZ-a Andrija Hebrang.

Na tvrdnju sindikalaca da nema razlike između pljačke na cesti i uskraćivanja plaće, Hebrang je odgovorio da uvijek treba naći nekakav kompromis, ravnotežu i održati pravedni kapitalistički poredak jer i poslodavci moraju održati radna mjesta i otvarati nova. Kod nas se, u odnosu na druge zemlje, još uvijek donekle drži do morala i etike kod zapošljavanja pa nas čak i kritiziraju da smo nekonkurentni jer dajemo više prava radnicima, kaže Hebrang.

Po mišljenju sindikata, radnici nikako nisu krivci za nekonkurentnost, a država treba pomoći poslodavcima i kroz poreze i doprinose rasteretiti cijenu rada.

Za nekonkurentnost je kriva korupcija i neulaganje u gospodarstvo, a ne radnici, ustvrdio je v.d. predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel.

Potporu u zahtjevu za kriminalizcijom neisplate plaća i neuplaćivanja doprinosa sindikatima su pružile zastupnice SDP-a Milanka Opačić i Ingrid Antičević Marinović koje su podsjetile da je iz Kluba zastupnika SDP-a već tri puta upućen prijedlog zakona o kaznenoj odgovornosti za neisplatu plaća, ali uzaludno.

Čelnik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević ističe da treba uvesti i radno sudstvo jer je nedopustivo da radni procesi traju i više od deset godina.

"Danas želimo zastupnike podsjetiti da donose nepovoljne zakonske okvire i ne čine ništa da se zakoni doslovno provode, a od Vlade tražimo da napokon prijeđe s riječi na djela", kazao je Matijašević.

Kao primjer navodi pritom program pomoći poduzetnicima u posebnim poteškoćama koji je donesen još prije šest mjeseci, ali do danas nijedan od 110 podnesenih zahtjeva nije odobren.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 07.10.10. 14:29

Zabrinjava me Hebrangov smijeh!Čovjeku je mjesto u umobolnici osim ako nema neko logičnije objašnjenje za svoj cinični smjeh(kao i Šuker)u ovako delikatnoj hrvatskoj zbilji.Sram te bilo Hebrang i ostala bando.Sram te bilo hrvatskog čovjeka kojega tako sistematski pljačkate a državu vodite u dužničko ropstvo.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika