07.10.2010. / 16:01

Autor: Hina

Josipović: Puno je problema, ali Hrvatska mora imati i optimizma

Josipović je komentirao i pogrešku predsjednika Sabora Luku Bebića, koji je, pozdravljajući ga na svečanoj sjednici, kazao, "Pozdravljam i predsjednika Ivu San.., ovaj Josipovića"

Ivo JosipovićIvo JosipovićPredsjednik RH Ivo Josipović čestitao je danas u Saboru svim građanima i građankama sutrašnji dan neovisnosti, poručivši kako je svjestan da Hrvatska ima puno problema, ali da mora imati i optimizma i samopouzdanja.

"Razlika između današnjeg dana i 8. listopada 1991. je ogromna, što je vidljivo i u samom radu Sabora, koji je onda zasjedao u podrumu, a danas smo ovdje, na Gornjem Gradu, u sabornici i to je neka simbolika. Hrvatska je od zemlje koja se borila za svoj opstanak izrasla u zemlju koja je pred vratima EU i koja će zasigurno vrlo brzo biti punopravna članica EU", rekao je Josipović novinarima, nakon svečane sjednice Sabora u povodu Dana neovisnosti.

Kazao je kako na tome treba čestitati svima koji su radili za dobrobit Hrvatske. "Svjestan sam da Hrvatska ima puno problema, ali zato smo i tu da bismo probleme rješavali. Hrvatska mora imati potrebnu dozu optimizma i samopouzdanja i vjerujem da i ova generacija političara, ali i znanstvenika, umjetnika i radnika ima snage i optimizma", rekao je.

Na pitanje zašto Hrvati svoje državne praznike ne slave sa žarom kakav se može vidjeti u drugim zemljama, Josipović je kazao da nije suglasan s takvom ocjenom.

"Mislim da vole svoju domovinu kao i građani drugih država i mislim da blagdane proslavljaju na svoj način. Istina, Hrvati očito nisu skloni isticanju i mahanju velikim brojem zastava. Mi smo puno više slavili u vrijeme kad je nastajala država i možda je tu na neki način došlo do zasićenja tom vrstom manifestacija, ali to nimalo ne znači da Hrvati i svi drugi građani Hrvatske ne cijene blagdane i svoju državu", ocijenio je.

Josipović je komentirao i pogrešku predsjednika Sabora Luku Bebića, koji je, pozdravljajući ga na svečanoj sjednici, kazao, "Pozdravljam i predsjednika Ivu San.., ovaj Josipovića".

"Znate kako se lapsusi događaju pa zašto i predsjednik Sabora ne bi imao isto bonus za jedan mali lapsus", rekao je Josipović.

Još jednom je potvrdio da mu je predsjednica vlade Jadranka Kosor predočila paket vladinih mjera gospodarskog oporavka. "Već sam rekao da mi je donijela veliki paket svih mjera, kad se i što planira i to je dobro, ali vidimo da brojke još uvijek nisu onakve kakve bismo htjeli. Rezultati se mjere brojkama i ja očekujem i želim da i brojke budu srazmjerne količini papira koja je utrošena", rekao je Josipović te dodao da se "neke stvari trebaju i mogu mijenjati u hodu, ako se pokaže da rezultati nisu dobri".

"Fleksibilnost je potrebna. Danas, kada slavimo, treba biti optimist i ja vjerujem da će hrvatsko gospodarstvo u neko dogledno vrijeme izaći iz krize, ali to pretpostavlja potpuno predani rad, svijest o problemima koji imamo, odgovornosti koju svatko od nas ima i ako sve te pretpostavke budu ispunjene, Hrvatska će izići iz krize", rekao je predsjednik.

Ponovio je da se zalaže za pravedniji porezni sustav te ocijenio da Hrvatska može neke mjere za poticanje stranih investicija vidjeti u susjednim zemljama. "Zagovaram i da se definiraju veliki infrastrukturni projekti koji bi se ponudili i stranim i domaćim investitorima. Drugom riječju, ja sam za to da se i reformom pravosuđa i državne uprave stvori jedna bolja poduzetnička klima", poručio je.

Na pitanje misli li da će se vlada odlučiti na takve poteze u izbornoj godini, odgovorio je, "mislim da vlada bez obzira na izbore ima dužnost da radi na dobrobit Hrvatske i ja to od nje i očekujem".

Komentirajući negativne kritike koje je MMF uputio Hrvatskoj, Josipović je kazao kako "ne trebamo MMF da nam to kaže".

"Svi smo ovdje svjesni koji su problemi i moramo raditi na rješavanju, a ako bude trebala suradnja MMF-a, treba vidjeti isplati li nam se to i koliko. Znamo a siguran sam i vlada i javnost i mediji koje su slabosti našeg gospodarstva", rekao je Josipović.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 07.10.10. 17:51

Hrvatska ima optimizma,Predsjedniče ali šta ćemo sa narodom!?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika