07.10.2010. / 16:24

Autor: Hina

Ekosustav rijeke Marcal uništen; Bruxelles spreman pomoći

Europska komisija u četvrtak je izrazila spremnost pomoći Mađarskoj ili drugim državama koje bi mogle biti zahvaćene ekološkom katastrofom, no još nije primila zahtjev, kazao je glasnogovornik povjerenika za okoliš Janeza Potočnika

Uništen je cjelokupan ekostustav rijeke Marcal koja je izravno pogođena izlijevanjem toksičnog mulja nakon industrijske nesreće u Mađarskoj, objavile su u četvrtak vlasti, a Bruxelles je izrazio spremnost pomoći svojoj članici i drugim zemljama u regiji.

"Cjelokupan ekosustav rijeke Marcal uništen je", prenijela je mađarska agencija MTI izjavu direktora regionalne službe za borbu protiv katastrofe.

"Sve su ribe uginule, a nismo uspjeli spasiti niti vegetaciju", rekao je direktor Tibor Dobson.

Službe su nastojale smanjiti postotak alkalnosti ulijevanjem gipsa i kiseline, no uzalud, te je u četvrtak toksični mulj stigao do Dunava.

Europska komisija u četvrtak je izrazila spremnost pomoći Mađarskoj ili drugim državama koje bi mogle biti zahvaćene ekološkom katastrofom, no još nije primila zahtjev, kazao je glasnogovornik povjerenika za okoliš Janeza Potočnika.

"Do ovog trenutka nismo još primili zahtjev za pomoć", no "inicijativa je na tim zemljama, ne na Komisiji", rekao je Joe Hennon.

"Mi smo spremni pomoći" bilo da pošaljemo stručnjake, pumpe, strojeve ili kemijske proizvode, rekao je Hennon.

Mađarski premijer Viktor Orban je rekao da njegovoj zemlji ne treba novac za ublažavanje posljedica izlijevanja toksičnog mulja, nego stručna ekspertiza.

Mađarska vlada je u utorak proglasila izvanredno stanje u trima županijama na zapadu zemlje, nakon nesreće u tvornici za preradu aluminija u Ajki, 160 km zapadno od Budimpešte. Iz još nepoznata razloga pukao je spremnik iz kojega se izlilo 1,1 milijuna prostornih metara natrijeve lužine sa solima teških metala i poplavilo sedam okolnih sela. Četiri su osobe poginule, a 123 su ozlijeđene.

Vezane vijesti

Što Bruxelles očekuje od Nikolića i Srbije?

Što Bruxelles očekuje od Nikolića i Srbije?

Susret Štefana Fülea i Tomislava Nikolića bio je priprema za posjet novog srbijanskog predsjednika Bruxellesu koji ovoga tjedna dolazi u sjedište… Više

Komentari

registracija
29/11/09

Ivis, 07.10.10. 18:16

Nije to mulj od prerade aluminija, vec od prve faze dobivanja istog, bolje reci dobivanja glinice. Glinica je potpuno bijeli prah, od kojega se elektrolizom dobiva cisti aluminij!


registracija
29/11/09

Ivis, 07.10.10. 18:31

Nije to neki spremnik, vec nesto poput "mrtvog jezera". Sto je u njega upalo, nije ga majci izislo! Prije par godina, u Madjarskom dijelu sliva Tise, bio je slican slucaj, samo flotacija olova i cinka. Nitko od mafijasa nije zavrsio u zatvoru. Pri gradnji takvih objekata treba odmah instalirati vjesala, kako bi se tako nesto izbjeglo. Ovako Dunav sve primi.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika