08.10.2010. / 08:22

Autor: Hina

Splićanin Leo Lemešić otplovio na put oko svijeta dug 50.000 milja

Splitski nautičar i jedrilčar Leo Lemešić u četvrtak je ispred Lučke kapetanije u jedrilici dužine 18 metara, a težine 30 tona otplovio na put oko svijeta koji će, kako je rekao, trajati četiri i pol godine i na kojem će po svjetskim morima preploviti oko 50.000 milja.

Ovoj ekspediciji pod Lemešićevim vodstvom pridružio se i hrvatski alpinist i putopisac Stipe Božić, koji će se za četiripolgodišnjeg trajanja ovog puta oko svijeta povremeno uključivati u posadu i snimati materijal za serijal o svjetskim morima Dokumentarnog programa Hrvatske televizije, a povremeno će se s putovanja javaljti i u informativne ptograme ove televizijske kuće.

Na polasku iz Splita posada jedrilice koja je krenula na put oko svijeta broji 10 članova od kojih su četiri žene. Lemešić je kazao da će se posade povremeno izmjenjivati, ali da će on biti na jedrilici za cjelokupnog putovanja oko svijketa kojeg je nazvao "Podijelimo snove".

"Ovim putovanjem oko svijeta ostavruju mi se dječački snovi koje želim podijeliti sa svima upoznajući drukčije civilizacije i prakticirajući pomorske vještine", kazao je Lemešić.

Neposredno prije isplovljavanja ispred splitske Lučke kapetanije Lemešić je priznao da mu se "srce steglo kad pogleda sva draga lica ljudi koji su ga došli ispratiti i kad pogleda zidine Splita".

"Ali kad se vratim u svoj Split i svoju domovinu Hrvatsku voljet ću ih još više", kazao je Lemešić.

Na upite novinara je li ga strah ovog putovanja oko svijeta, Lemešić je kazao kako je jedini strah onaj od pirata u Adenskom zaljevu.

"Moramo izbjeći pirate", dodao je.

Lemšić je kazao kako će se za vrijeme ovog puta oko svijeta ekspedicija nekoliko puta odmarati, te da će on u Split na odmor doći u lipnju 2011. godine.

Stipe Božić je rekao kako je ovo Lemešićevo putovanja oko svijeta "fantastična priča", te da takvu plovidbu do sada "nitko s hrvatske obale nije ostvario".

"Najprije ću s posadom biti do Italije, nakon toga se planiram uključiti na plovidbu od Kanara do Kariba, a kasnije i u plovidbu Pacifikom. Brod je izvrsno opremljen, ima izvrsnu opremu, elektroniku i sve što treba, a ja sam nabavio kamere i opremu za satelitsko slanje snimljenih materijala u čemu već imam iskustva", rekao je Božić.

Na ispraćaju je splitski gradonačelnik Željko Kerum darovao ekspediciji službenu zastavu grada Splita, a dožupan Vicko Haladić je darovao zastavu splitsko-dalmatinske županije, dok su novinari Radio Brača ekspediciji darovali zastavu Hajduka.

"Ovo su posebne zastave", rekao je Lemešić preuzimajući darove.

Kerum je je novinarima izjavio kako je ovaj put oko svijeta na koji je krenula ekspedicija pod vodstvom Lea Lemešića "veliki i hrabar pothvat koji će ostati zapamćen", te da će gradske vlasti dati "maksimalnu potporu" ovom putovanju.

"Ova Lemešićeva ekspedicija će prezentirati Split i Hrvatsku što je velika stvar, a doprinijet će i afirmaciji turističke ponude Splita", rekao je Kerum.

Na upit hoće li se on povremeno priključiti ovoj ekspediciji, Kerum je kazao kako ima želju za takvo što, ali da zbog privatnih, poslovnih i društvenih obveza nije u mogućnosti.

"Često razmišljam o tomu kako bi bilo dobro maknuti se od svega, otploviti godinu dana negdje, ali nemam vremana jer sam ušao u puno situacija koje moram završiti", dodao je Kerum.

Kerum je, odgovarajući na novinske upite, rekao kako je od zgrade banovine (Gradske uprave) do Lučke kapetanije došao (doplovio) "gumenjakom".

Vezane vijesti

Stipi Božiću ugrađene četiri srčane premosnice

Stipi Božiću ugrađene četiri srčane premosnice

Proslavljenom hrvatskom alpinistu i putopiscu Stipi Božiću u srijedu su u splitskom Kliničkom bolničkom centru ugrađene četiri srčane premosnice,… Više

Komentari

registracija
20/8/10

McCoy, 08.10.10. 09:47

Dobar vetar g. Lemesicu!!!


registracija
30/4/10

fot, 08.10.10. 12:25

ma ovo je sranje a ne putovanje oko svijeta, to je turistička plovidba kada je lijepo vrijeme a kad ti dosadi sjedneš na avion i doma. To može svaki turist malo dubljeg džepa.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika