08.10.2010. / 14:56

Autor: Hina

Kina oštro osudila dodjelu Nagrade za mir zatočenom kineskom disidentu

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso ocijenio je da je riječ o "snažnoj poruci potpore svima u svijetu koji se ponekad uz velike osobne žrtve bore za slobodu i ljudska prava."

Kina je u petak oštro osudila dodjelu Nobelove nagrade za mir zatočenom kineskom disidentu Liuu Xiaobou, ocijenivši da je odluka u suprotnosti s ciljevima nagrade te upozorivši da će to naštetiti kineskim odnosima s Norveškom, prenose agencije.

Liu Xiaobo (54), profesor književnosti, od prosinca prošle godine služi 11-godišnju kaznu zatvora zbog potpisivanja manifesta 2008. u kojem je zajedno s drugim kineskim disidentima tražio slobodu govora i održavanje višestranačkih izbora u Kini.

"Dodjela nagrade za mir toj osobi proturječna je njezinim ciljevima i opscesna", kaže se u priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova koje prenosi Reuters.

"Liu Xiaobo osuđen je na zatvorsku kaznu jer je prekršio kineski zakon. Njegova djela dijametralno su suprotna ciljevima Nobelove nagrade", dodaje se.

"Nobelov zahtjev bio je da se nagradu za mir dodjeli osobi koja je promicala mir među narodima, međunarodno prijateljstvo i razoružanje", ističe se.

Nagrada će naštetiti kinesko-norveškim odnosima, upozorio je glasnogovornik ministarstva Ma Zhaoxu, ne preciziravši kako.

Peking je kritizirao Oslo i 1989. kad je Nobelova nagrada za mir dodijeljena tibetanskom duhovnom vođi Dalaj-lami.

Norveška vlada poručila je ranije da je Nobelov odbor u potpunosti neovisan.

Europska unija pozdravila je odluku Nobelovog odbora, prenosi dpa.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso ocijenio je da je riječ o "snažnoj poruci potpore svima u svijetu koji se ponekad uz velike osobne žrtve bore za slobodu i ljudska prava."

Norveški premijer Jens Stoltenberg rekao je da odluka "skreće pozornost na situaciju s ljudskim pravima u Kini i ističe vezu između razvoja, demokracije i univerzalnih ljudskih prava."

Nevladina organizacija Human Rights Watch ocijenila je da je dodjela Nobelove nagrade za mir kineskom prodemokratskom aktivisti "pobjeda za ljudska prava u svijetu i za sve kineske disidente".

To je "također kraj mita da samo kineska vlada može govoriti u ime kineskih građana", dodaje HRW.

Njemačka je pozvala Kinu da oslobodi Liua Xiaoboa.

Liu bi trebao moći sam primiti nagradu, kazao je glasnogovornik njemačke kancelarke Angele Merkel, Steffen Seibert.

Njemački ministar vanjskih poslova rekao je ranije da će nagrada kineskom disidentu pridonijeti promicanju ljudskih prava u svijetu.

"Pozdravljam tu hrabru odluku, koja poručuje svijetu da će ljudska prava biti podržana. To će ohrabriti druge da nastave s radom na tome", rekao je Guido Westerwelle.

Čestitkama se pridružio i tibetski duhovni vođa Dalaj-Lama, pozvavši također da se Liua pusti na slobodu.

Liuovo oslobađanje zatražilo je i dvadesetak prosvjednika okupljenih ispred predstavništva Pekinga u Hong Kongu.

Tajvanski predsjednik Ma Ying-jeou čestitao je Liuu na nagradi, ocijenivši da je riječ o "povijesnom" događaju.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika