08.10.2010. / 21:16

Autor: Ana Smrečki, Hina

Stigla potvrda iz Haaga: Presuda Gotovini, Čermaku i Markaču do kraja godine

Najavio je to danas predsjednik međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Patrick Robinson pred Općom skupštinom UN-a

Generali Gotovina, Čermak i Markač u Haagu čekaju presuduGenerali Gotovina, Čermak i Markač u Haagu čekaju presuduStigla je i konačna potvrda iz Haaga - presuda hrvatskim generalima Gotovini, Čermaku i Markaču trebala bi biti donesena u prosincu. Najavio je to danas predsjednik međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Patrick Robinson pred Općom skupštinom UN-a. Suradnju Hrvatske i Tribunala obrazložio je u pisanom obliku, ocjenivši da je Hrvatska uglavnom odgovarala na potrebe tužitelja.

Pritom naglašava da slučaj tzv. topničkih dnevnika iz 1995. godine ostaje neriješen. Robinson u izvješću podsjeća da je hrvatska Vlada osnovala radnu skupinu kako bi se pronašli vojni dokumenti koji su navodno nestali. U podnesena izvješća, vidljiv je napredak u istrazi, međutim još nema informacija o nestalim dokumentim, niti su oni pronađeni. Govoreći o dovršetku rada suda, Robinson je naglasio da bi svi postupci trebali završiti u 2012. godini.

Izuzetak je suđenje Radovanu Karadžiću, taj bi postupak trebapo biti okončan do kraja 2013. godine. Ostaju i žalbeni postupci, koji bi prema Robinsonu trebali završiti do kraja 2014. godine. Zaključio je da je ICTY predan strategiji završetka rada suda, te da nastoji ubrzati postupke uz puno poštovanje prava optuženih na pošteno suđenje.

Vezane vijesti

Radoviću dvije godine zatvora zbog ucjene Čermaka

Radoviću dvije godine zatvora zbog ucjene Čermaka

Pisca i aktivista Sašu Radovića (72) zagrebački Općinski kazneni sud danas je nepravomoćno osudio na dvije godine zatvora zbog ucjene generala Ivana… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 09.10.10. 09:46

Sud već zna presudu i ovo vrijeme samo glumata ozbiljnost svoje jurisdikcije.Ako bude politička presuda,čega se i bojim,generali će biti još kažnjeni dodatnim zatvorom od par godina.Ako bude suđeno po pravu kakvo se očekuje po svjetskim parametrima ratovanja,moraju biti odmah oslobođeni.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika