09.10.2010. / 13:20

Autor: Hina , Nacional.hr

Ekološka katastrofa: U Mađarskoj poginulo sedam osoba, jedna se vodi kao nestala

"Površina zahvaćena crvenim muljem procjenjuje se na 800 do 1016 hektara. U spašavanje i raščišćavanje ugroženog terena uključeno je 927 osoba i 130 vozila", navodi DUZS

Foto: ReutersFoto: ReutersPrema zadnjim informacijama Mehanizma za suradnju u civilnoj zaštiti, u kemijskom akcidentu u Mađarskoj poginulo je sedam osoba, a jedna se osoba još uvijek vodi kao nestala, priopćila je danas Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS).

"Površina zahvaćena crvenim muljem procjenjuje se na 800 do 1016 hektara. U spašavanje i raščišćavanje ugroženog terena uključeno je 927 osoba i 130 vozila", navodi DUZS.

Ističe kako je primarna zadaća dovođenje ph vrijednosti vode u zagađenim rijekama Marcal i Raba na razinu tolerantnosti, dodavanjem gipsa u rijeke. Do sada je upotrijebljeno 4000 tona gipsa, a planira se dodati još 8000 tona. Ph vrijednosti tih rijeka izmjerenih jučer u 14 sati iznosila je 8,78.

Radi mogućeg stvaranja crvene prašine nakon sušenja mulja, započela je i kontrola zagađenosti zraka te su svima na ugroženom području podijeljene zaštitne maske.

Mađarska vlada zatražila je pomoć od EU u vidu slanja stručnjaka. Dolazak eksperata u Mađarsku očekuje se u ponedjeljak.

DUZS će i dalje biti u redovitom izravnom kontaktu sa stručnim dežurnim službama te će javnost pravovremeno obavještavati o svim eventualnim promjenama situacije, navodi se u priopćenju.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika