09.10.2010. / 15:26

Autor: Hina , Nacional.hr

Probijen tunel do zatočenih čileanskih rudara, slijedi najsloženija akcija spašavanja u povijesti

Čileanska vlada dovela je stručnjake NASA-e koji će rudare očuvati fizički i mentalno spremnima za izvlačenje na površinu

Foto: ReutersFoto: ReutersČileanski spasioci u subotu su uz pomoć stroja Schramm T-130 uspjeli probiti tunel koji vodi do 33 rudara zatočena od kolovoza u rudniku San Jose, izvijestili su članovi obitelji rudara.

Strojem je probijen tunel do dubine od 624 metra na kojoj se nalaze rudari, nakon čega su se oglasile sirene, a obitelji rudara i njihovi prijatelji okupljeni oko ulaza u rudnik nisu uspjeli skriti sreću i oduševljenje, prenose agencije.

Foto: ReutersFoto: Reuters

Sada će trebati između tri i devet dana da se rudari u posebnoj kapsuli, jedva široj od promjera ramena, jedan po jedan izvuku na površinu. Bit će to jedna od najsloženijih operacija spašavanja u povijesti rudarstva. Brzina izvlačenja ovisit će o stabilnosti prokopanog tunela.

Čileanska vlada dovela je stručnjake NASA-e koji će rudare očuvati fizički i mentalno spremnima za izvlačenje na površinu.

Kasnije u subotu stručnjaci će donijeti odluku kada će početi s operacijom izvlačenja.

Vezane vijesti

Tisuće Španjolaca brane rudnike ugljena

Tisuće Španjolaca brane rudnike ugljena

Tisuće rudara sa sjevera Španjolske prosvjedovali su u četvrtak u Madridu zbog mjera vlade desnog centra koja najavljuje zatvaranje ugljenokopa i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika