10.10.2010. / 11:14

Autor: Hina

Čile: Spasilačke službe ojačavaju tunel, prvi rudari izlaze u srijedu

Čileanski ministar rudarstva Laurence Golborne rekao je da bi operacija izvlačenja rudara, jedna od najsloženijih u rudarskoj povijesti, trebala početi za nekoliko dana, a prvi bi rudari na površinu trebali izaći u srijedu

Sestra Daria Segovie, jednog od zatočenih rudara, na fotografiji s operaterima bušilice koja je jučer došla do njih; foto: ReutersSestra Daria Segovie, jednog od zatočenih rudara, na fotografiji s operaterima bušilice koja je jučer došla do njih; foto: ReutersČileanske spasilačke službe u nedjelju su ojačavale tunel probijen dan ranije kojim bi se trebala spasiti 33 rudara zatočena u rudniku San Jose, više od 600 metara ispod zemlje, a prvi bi rudari na površinu trebali izaći u srijedu, javljaju agencije.

Tunel dug 622 metra, probijen u subotu ujutro, u jako je dobrom stanju i bit će ga potrebno samo djelomično učvrstiti, ocijenila je tvrtka koja je probila tunel. U nedjelju su postavljene metalne cijevi kojima su dodatno ojačane stijenke prvih stotinjak metara tunela.

Čileanski ministar rudarstva Laurence Golborne rekao je da bi operacija izvlačenja rudara, jedna od najsloženijih u rudarskoj povijesti, trebala početi za nekoliko dana, a prvi bi rudari na površinu trebali izaći u srijedu, prenosi Reuters.

Tvrtka Geotec, koja je dostavila bušač T-130 i nadzirala bušenje tunela, priopćila je da je bušotina u dobrom stanju. "Kamerom se može vidjeti da je tunel u jako dobrom stanju, stijena je jako čvrsta", rekao je čelnik tvrtke Pedro Buttazzoni.

Kad tunel bude spreman, rudari će se početi izvlačiti pomoću metalne kapsule široke tek nešto više od pola metra, jedan po jedan, uz pomoć složenog sustava dizalica i kolotura. Rudari će biti zaštićeni kacigama i rukavicama, a na raspolaganju će im biti rezerve vode, hrane, kisika te sustav za stalnu komunikaciju sa spasiocima. Liječnici na tlu neprestano će, putem posebnih aparata, pratiti njihov srčani ritam i disanje.

Svako bi pojedinačno izvlačenje trebalo trajati više od sat vremena.

Rudari se na dnu rudnika nalaze od 5. kolovoza.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika