10.10.2010. / 12:10

Autor: Hina

Tek izgrađena brana kod Opatovca počela puštati vodu, nema opasnosti za stanovnike

Akumulacijsko jezero Opatovac obišao je danas i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić koji je novinarima izjavio kako se došao uvjeriti što se događa i postoji li potreba za proglašenje izvanrednih mjera obrane od poplava

Foto: Ilustracija (Autor:
Željko Lukunić/PIXSELL)Foto: Ilustracija (Autor: Željko Lukunić/PIXSELL)Tri mobiline crpke kapaciteta 300 litara vode u sekundi, od jučer neprekidno crpe vodu iz akumulacije Opatovac, kod mjesta Opatovac nedaleko Iloka, nakon što je primjećeno istjecanje vode iz akumulacije.

Ta se voda usmjerava kanalima prema Dunavu, potvrdio je danas novinarima voditelj Vodno-gospodarske ispostave Vuka u Osijeku i rukovoditelj obrane od poplava za Vukovarsko-srijemsku županiju Mario Spajić.

Podsjetio je kako je jučer tijekom punjenja akumulacije Opatovac, koje je počelo proljetos, uočena pojava vode u betonskoj galeriji, u kojoj je smješten temeljni ispust, što upućuje na probleme tehničke prirode. Trenutačno se u akumalaciji nalazi oko 250.000 od predviđenih ukupno milijun prostornih metara vode,

"Nije došlo do destabilizacije same brane. Radimo na snižavanju vodostaja u akumulaciji kako bismo omogućili pristup u samu galeriju i utvrdili što se dogodilo", naglasio je Spajić.

Dodao je da se nizvodno od brane radi sekundarna zemljana pregrada kako u slučaju pogoršanja stanja brane ne bi došlo do ugrožavanja obližnjeg naselja Opatovac.

Direktor Hrvatskih voda Osijek Zoran Đurkovović rekao je da su u Opatovcu proglašene redovite mjere obrane od poplava, izvještena je policija i sve nadležne službe, no procjena je Hrvatskih voda da je naselje sigurno te nema potrebe za evakuacijom oko 400 stanovnika Opatovca, koliko ih živi u naselju.

"Zabrinjava što je voda koja curi mutna, pa je očito došlo do kontakta betona s temeljnim tlom nasute pregrade, ali sve to nije alarmantno da bi ugrozilo stabilnost brane. Uz provedbu daljnih radova na sniženju razine jezera doći će i do rasterećenja brane i sanacije cijelog sustava", procijenio je Đurković.

Dodao je kako je u 15-tak sati koliko se obavlja precrpljivanje vode iz akumulacijskog jezera već ispušteno oko 30.000 prostornih metara vode.

Akumulacijsko jezero Opatovac obišao je danas i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić koji je novinarima izjavio kako se došao uvjeriti što se događa i postoji li potreba za proglašenje izvanrednih mjera obrane od poplava.

Ocijenio je kako djelatnici Hrvatskih voda situaciju u Opatovcu drže pod kontrolom.

Izgradnja akumulacije Opatovac počela je 2007. godine. Iz akumulacije će se navodnjavati između 500 i 750 hektara poljoprivrednih površina na području općine Lovas, kojoj pripada i Opatovac. Radovi si trebali biti završeni do kraja ove godine.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika