10.10.2010. / 13:53

Autor: Hina

Papa otvorio sinodu o Bliskom istoku, pozvao na odbacivanje nasilja

Na misi održanoj sa svećenicima sinode, Benedikt XVI. potvrdio je da je mir "nezaobilazan" za "skladan razvoj" svih stanovnika zemalja u toj regiji od kojih neki žive u "društveno i politički delikatnoj situaciji"

Benedikt XVIBenedikt XVIPapa Benedikt XVI. otvorio je u nedjelju u Vatikanu posebnu sinodu biskupa s Bliskog istoka, dvotjedno okupljanje svećenika i laika na kojem će se razgovarati o budućnosti kršćanskih zajednica u toj regiji, javljaju agencije.

Papa se zauzeo za "mir i pravdu", pozvavši pripadnike triju vjeroispovijesti prisutnih na Bliskom istoku - muslimanske, židovske i kršćanske - na "odbacivanje nasilja".

Na misi održanoj sa svećenicima sinode, Benedikt XVI. potvrdio je da je mir "nezaobilazan" za "skladan razvoj" svih stanovnika zemalja u toj regiji od kojih neki žive u "društveno i politički delikatnoj situaciji", prenosi agencija AFP.

Zatražio je od triju vjeroispovijesti da se zauzmu za "duhovne i kulturne vrijednosti koje ujedinjuju ljude i isključe svako iskazivanje nasilja" dok neke zemlje u regiji doživljavaju porast muslimanskog fundamentalizma.

Papa je zatražio je doprinos međunarodne zajednice koja mora "podržati vjerodostojan, lojalan i konstruktivan put prema miru".

Također je kazao da je sinoda "pravo mjesto za konstruktivan nastavak dijaloga" sa Židovima i muslimanima.

Dva radna tjedna imaju za cilj i "oživljavanje zajednice Katoličke crkve", kako unutar svake crkve tako i između njih, kazao je on. U regiji je prisutno šest crkava istočnog obreda i jedna latinskog.

Sinoda, najkraća ikad organizirana, pod nazivom "Katolička crkva na Bliskom istoku: zajednica i svjedočanstvo" okuplja 185 svećenika - 140 istočnog obreda i 45 latinskog, 35 stručnjaka i 34 slušača, a službeni jezik je i arapski.

Vezane vijesti

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Ivan Milovan, čiju je ostavku od službe pastoralnog upravljanja Porečkom i Pulskom biskupijom prihvatio papa Benedikt XVI., rekao je danas za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika