10.10.2010. / 17:15

Autor: Hina , Nacional.hr

Hrvatske vode: Dunav za sada bez onečišćenja iz Mađarske

Ako dođe do novoga incidenta, moguće je da situacija bude složenija i tada dolazi u obzir provedba mjera zatvaranja pojednih dovodnih kanala, kako bi smanjili dotok eventualnog onečišćenja u područje Kopačkoga rita

Foto: Reuters (ilustracija)Foto: Reuters (ilustracija)Osječki vodno-gospodarski odjel Hrvatskih voda izvijestio je danas kako do sada obavljene analize uzoraka vode Dunava kod Batine nisu pokazale nikakvo onečišćenje, koje bi došlo iz Republike Mađarske kao posljedica ekološke katastrofe u tamošnjoj Tvornici za preradu aluminija.

Dosadašnje analize, koje obavlja Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, pokazuju kako izmjerene vrijednosti metala u dunavskoj vodi ne prelaze niti granice maksimalno dopuštenih koncentracija u vodi za piće, a pH vrijednost vode kreće se oko 8,1, što je u klasična i normalna vrijednost za ovu rijeku, rekao je Đuroković novinarima u sjedištu osječkog vodno-gospodarskog odjela Hrvatskih voda.

Riječ je o analizama uzoraka vode prikupljenim jučer i prekjučer, a rezultati analize danas prikupljenih uzoraka o eventualnoj pristunosti metala u vodi znat će se za dva dana, rekao je Đuroković novinarima s obzirom na to da se očekivalo da eventualno onečišćenje Dunava do Hrvatske dođe danas.

Na novinarski upit može li biti dovoljno vremena za reakciju, posebice u području Parka prirode "Kopački rit", ako rezultati analize danas prikupljenih uzoraka budu poznati tek za dva dana, Đuroković je kazao, kako se nakon svih mjera provedenih zbog tog ekološkog incidenta u Mađarskoj, u Hrvatskoj ne očekuju veći problemi.

Ako dođe do novoga incidenta, moguće je da situacija bude složenija i tada dolazi u obzir provedba mjera zatvaranja pojednih dovodnih kanala, kako bi smanjili dotok eventualnog onečišćenja u područje Kopačkoga rita, dodao je Đuroković.

Na upit novinara o situaciji u akumulaciji Opatovac, Đuroković je odgovorio kako je stanje "posve stabilno". Rekao je da je dovršena dolinska pregrada, za potrebe dodatne zaštite naselja Opatovac, a vodostaj u jezeru je manji za gotovo pola metra u odnosu na jučerašnje stanje.

Istjecanje vode iz brane je smanjeno, a crpke, koje crpe vodu iz akumulacije, rade velikim intenzitetom i usmjeravaju je prema Dunavu, rekao je Đuroković.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika